Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

ΑΚΡΙΒΕΙΑ! Τα κυβερνητικά παυσίπονα και οι πράσινες θεραπείες.

Πρόσφατα η ΕΕ ενέκρινε ένα σημαντικό πρόγραμμα για την ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας, το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (ΤΑΑ), το οποίο ορθώς εστιάζει στην Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση.

Αποδεικνύεται δυστυχώς ότι τα ανακλαστικά των ευρωπαϊκών θεσμών είναι αργά: Η επανεμφάνιση των πληθωριστικών τάσεων και η αύξηση του κόστους της ενέργειας και των καταναλωτικών προϊόντων, είναι ουσιαστικά απόρροιες της πανδημίας και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και η ΕΕ αποδεικνύεται ξανά ευάλωτη και ανίκανη να υπερασπιστεί την ευημερία των πολιτών απέναντι στην παγκόσμια αστάθεια. 

Δυστυχώς η κυβέρνηση εξήγγειλε στη ΔΕΘ …παυσίπονα. Η μεσαία τάξη στην οποία στήριξε την εκλογή του το κυβερνόν κόμμα, φτωχοποιείται με όξυνση κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Σε ακόμα δυσμενέστερη θέση βρίσκονται οι ξεχασμένες από την κυβέρνηση ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το εθνικό πρόγραμμα του ΤΑΑ «Ελλάδα 2.0», δεν προσανατολίζεται στην ενίσχυση της εργασίας και αποκλείει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα όσες  έχασαν την πιστοληπτική ικανότητα λόγω πανδημίας και κινδυνεύουν με λουκέτο.

Στο άρθρο αυτό θα θυμίσουμε μερικά πράσινα οικονομικά εργαλεία, που έχουν αποδειχθεί ασπίδες ενάντια στην φτωχοποίηση:

  • Ας ξεκινήσουμε από την ενίσχυση της εργασίας: Η επισκευή ενός φερμουάρ κοστίζει 2€. Ο τεχνίτης θα αγοράσει με αυτά τα χρήματα ψωμί, ο φούρναρης θα πληρώσει τον αγρότη και εκείνος τον λογιστή του. Κάθε φορά που τα χρήματα καταλήγουν σε έναν εργαζόμενο,
    ξανακυκλοφορούν στην ελληνική οικονομία. Έτσι τα αρχικά 2€ συνεισφέρουν ακόμα και 20€ στο ελληνικό ΑΕΠ. Αντίθετα, εάν πετάξουμε το αντικείμενο με το χαλασμένο φερμουάρ και αγοράσουμε καινούργιο εισαγόμενο, τα χρήματα φεύγουν από την χώρα. Βασικός πυλώνας της πράσινης οικονομίας η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε μηδενισμό του ΦΠΑ για εργασίες επιδιόρθωσης. Επίσης να δεσμευτεί η κυβέρνηση, ότι οι πόροι του ΤΑΑ θα ενισχύσουν κυρίως τον κόσμο της εργασίας, παρά αγορές εισαγόμενου εξοπλισμού.
  • Επιβεβλημένη μια «Ηθική Τράπεζα[i]» κατά τα πρότυπα του νομπελίστα Γιουνούς, που να χρηματοδοτεί βιώσιμες προτάσεις, ακόμα και όσων δεν έχουν πιστοληπτική ικανότητα.
  • Καθοριστικός είναι ο πυλώνας την κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, που σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει συνεισφέρει ακόμα και 10% στο ΑΕΠ.
  • Η έλλειψη χρημάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί με πρωτοβουλίες αλλοϋποστήριξης και συνοχής στην γειτονιά: Τράπεζες χρόνου, ανταλλαγές αγαθών που δεν τα έχουμε πια ανάγκη.

  • Αστικά αγροκτήματα 
    στο Σικάγο
    Τα αστικά αγροκτήματα σε αρκετές χώρες, είναι υπέροχο χόμπι, αλλά προσφέρουν και δωρεάν υγιεινά λαχανικά. Το κίνημα της πατάτας το 2012 έδωσε καλύτερη τιμή στον παραγωγό και μείωσε την τιμή του καταναλωτή μέχρι και 60%.
  • Αυτοπαραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας. Πάγωμα των καταστροφικών αιολικών στις ελληνικές βουνοκορφές, και ενίσχυση ΑΠΕ για κάθε στάβλο, γεωργική μονάδα, επιχείρηση, νοικοκυριό. Επιβεβλημένη η αξιοποίηση των ενεργειακών συνεταιρισμών.
  • Κάθε χρόνο πετάμε στα σκουπίδια υλικά αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ και πληρώνουμε μέχρι και 1 δις για να τα περισυλλέξουμε και να τα θάψουμε. Κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα μπορούσε να εξοικονομήσει από 200 έως 1000€ ετησίως από την ανακύκλωση.
  • Η αυτοπαραγωγή ζωοτροφών θα έριχνε κατακόρυφα το κόστος του ελληνικού γάλακτος και κρέατος, όπως έχουν πετύχει οι Σαρδήνιοι κτηνοτρόφοι, θα τόνωνε την ζωή στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Η δασοπονία μπορεί να αυξήσει το ελληνικό ΑΕΠ κατά 2% και θα προστάτευε το δάσος από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής αγροτικής παραγωγής με προϊόντα ποιότητας σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ορεινού αγροτουρισμού, είναι γίγαντας που κοιμάται.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και ξεπερνά τα όρια ενός άρθρου. Οι παραπάνω οικολογικές πράσινες προτάσεις δεν είναι απλά ιδέες. Εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία σε γειτονικές χώρες και είναι ακριβώς εκείνες που κάνουν την κοινωνία ανθεκτική και ικανή να αντιμετωπίσει απρόοπτες απειλές όπως η πανδημία ή τα γεωπολιτικά παιγνίδια.

 

 



[i] https://www.kathimerini.gr/society/373448/i-ithiki-trapeza-erchetai-stin-ellada/

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Kontranews 24/10/2021

https://kontranews.gr/index.php/KOINONIA/Akribeia-Ta-kybernitika-paysipona-kai-oi-prasines-therapeies

Η 2η φωτογραφία είναι από το pixahive και η 3η από το Wikipedia commons

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου