Ποιοι τελικά χρεοκόπησαν την χώρα;
- Διαβάζουμε ότι δεν υπήρξε «γενιά Πολυτεχνείου»
- Διαδίδεται η αχρειότητα, ότι η «γενιά» αυτή «χρεοκόπησε τη χώρα».
Η ειρωνεία είναι
ότι αμφότερα προέρχονται από τον ιδεολογικό χώρο του «κοίτα τη δουλειά σου». Πώς είναι δυνατόν μια «γενιά» που …δεν
υπήρξε να χρεώνεται την χρεοκοπία;
Κατ’ αρχάς «γενιά Πολυτεχνείου» υπήρξε. Όχι ως ηλικιακή ομάδα, αφού η εξέγερση του Πολυτεχνείου
διήρκεσε ελάχιστα εικοσιτετράωρα, οπότε δεν χαρακτήρισε ηλικιακή γενιά, όπως λέμε «η γενιά της Αντίστασης» ή η «γενιά της μικρασιατικής καταστροφής». Η αρχόμενη μαζικοποίηση ανεκόπη βίαια από το αιματοκύλισμα. Ωστόσο η «γενιά Πολυτεχνείου» δεν περιορίζεται σε όσους συμμετείχαν.
Η γενιά του Πολυτεχνείου
υπήρξε φάρος αφύπνισης για τις ηττημένες μετεμφυλιακές γενιές, που
καταναγκάστηκαν σε πελατειακή εξάρτηση από ένα μισαλλόδοξο καθεστώς, για να
εργαστούν, να χτίσουν σπίτι ή να στήσουν μία επιχείρηση.
Το να χρεώνεται αυτή η «γενιά» την χρεοκοπία, είναι ανιστόρητη αχρειότητα. Είχε ελάχιστη συμμετοχή στα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα. Ας θυμηθούμε ότι:
Από το 1974 μέχρι σήμερα, κανείς πρωθυπουργός δεν ανήκει σε αυτή τη γενιά. Μόνο ο Γ.Α.Π. και ο Κώστας Καραμανλής έχουν ηλικιακή συνάφεια αλλά η συμπερίληψη τους στην «γενιά του Πολυτεχνείου» θα προκαλούσε θυμηδία. Το ίδιο ισχύει για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Όσοι αγωνιστές του Πολυτεχνείου συνέχισαν πολιτική δράση, παρέμειναν κυρίως στην αντιπολίτευση. Ελάχιστοι μεταπήδησαν σε κόμματα εξουσίας (Δαμανάκη, Λαλιώτης, Τζουμάκας, Χριστοδουλάκης, κ.λπ.). Η «γενιά» λοιπόν του Πολυτεχνείου, περισσότερο περιθωριοποιήθηκε, παρά επηρέασε τις πολιτικές τύχες της χώρας.
Ας θυμηθούμε τις βασικές αιτίες της χρεοκοπίας:
- Εγκατάλειψη υπαίθρου και πρωτογενούς τομέα. Το έγκλημα συντελέστηκε μετεμφυλιακά και κατά την χούντα. Ολοκληρώθηκε με την μετατροπή των συνεταιρισμών σε άντρα κομματισμού και πελατοκρατίας από ΝΔ/ΠΑΣΟΚ.
- Η καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων ξεκίνησε πριν το 60 και ολοκληρώθηκε πριν το 1980.
- Η νοσηρή εξάρτηση του βιομηχανικού κόσμου από το κράτος κορυφώθηκε στη χούντα, γεννώντας τις «προβληματικές επιχειρήσεις» που έκλεισαν κατά την πρώτη θητεία του ΠΑΣΟΚ.
Επομένως την περίοδο που καταστρεφόταν η παραγωγική βάση της χώρας και γιγαντώνονταν τα εμπορικά ελλείμματα, η γενιά του Πολυτεχνείου ήταν ακόμα σπουδάζουσα.
- Το φαύλο δικαστικό σύστημα, παρέμεινε τυφλό στη διαπλοκή. Η δικαστική ατιμωρησία είναι ίσως η βασικότερη πηγή της διαφθοράς, που χρεοκόπησε την χώρα. Ακόμα και οι δολοφόνοι του Πολυτεχνείου έμειναν ατιμώρητοι. Οι πρώτοι ανώτατοι δικαστικοί (ΣτΕ, Άρειος Πάγος) που ανήκουν ηλικιακά στην γενιά του Πολυτεχνείου, αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις μετά το 2015. Φυσικά είναι αυστηρά επιλεγμένοι. Καμία σχέση με την γενιά του Πολυτεχνείου.
- Ακόμα και οι ελάχιστοι επίορκοι, που τελικά κάθισαν στο σκαμνί (Ψωμιάδης, Παπαγεωργόπουλος, Τσοχατζόπουλος, Κουτσόγιωργας) δεν έχουν ούτε ηλικιακή ούτε πολιτική συνάφεια με την γενιά του Πολυτεχνείου.
Η γενιά του Πολυτεχνείου είχε αμελητέα παρουσία:
- Στα συστημικά ΜΜΕ, που στήριξαν και εξακολουθούν να εξωραΐζουν την φαυλότητα.
- Μεταξύ των οικονομικών σχεδιαστών της υπερχρέωσης της χώρας.
- Στα δύο άκρα του μίτου της διαπλοκής: Το πολιτικό κατεστημένο και ιδιωτικά συμφέροντα.
Από πού λοιπόν
προκύπτει η ευθύνη της γενιάς του Πολυτεχνείου για την χρεοκοπία; Επειδή
ενηλικιώθηκε την ίδια χρονική περίοδο, που ένα φαύλο πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο
καταλήστευε τον πλούτο της χώρας;
Χωρίς αμφιβολία, από την μεταπολίτευση και μέχρι την χρεοκοπία, χιλιάδες άνθρωποι βολεύτηκαν,
διορίστηκαν, έχτισαν αυθαίρετα. Το να σπιλώνεται όμως η γενιά του Πολυτεχνείου από όσους ξέχασαν τις αξίες της, θα ήταν σαν να σπιλώνεται η γενιά του έπους του 40 και της Εθνικής Αντίστασης από όσους συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς. Γιατί λοιπόν ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και οικονομικών συμφερόντων, μετατοπίζονται θρασύτατα στη γενιά, που ενστερνίστηκε τα οράματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου;
Μήπως γιατί η γενιά
του «Μαζί τα φάγαμε» θέλει να συνεχίσει το φαγοπότι και η γαλούχηση των νέων με
τα οράματα του Πολυτεχνείου αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια τους;
Οι φωτογραφίες πάρθηκαν διαδοχικά από το Rproject, την Wikipedia, το Exproring Greece και την εφημερίδα Αυγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου