Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε πολιτικό και κοινωνικό έρεισμα

Συνέντευξη στη Δάφνη Σφέτσα

“Από ένα χρεωκοπημένο σύστημα δεν έχει νόημα να διεκδικεί κανείς μερίδιο” δηλώνει στην “Αυγή” ο Γιάννης Τσιρώνης, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων. Με αφορμή το 8ο Τακτικό Συνέδριο των Πράσινων στην Τεχνόπολη που ολοκληρώνεται σήμερα, ο Γ. Τσιρώνης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε πολιτικό και κοινωνικό έρεισμα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ολοκληρωμένης αντιπρότασης. “Οι πρωτοβουλίες των πολιτών δεν θα πρέπει να αφορούν στενά στην ανατροπή του πολιτικού συστήματος, αλλά κυρίως στην οικοδόμηση της επόμενης μέρας” σημειώνει και προσθέτει ότι σε τέτοιες πρωτοβουλίες “η κομματική ταυτότητα δεν έχει μεγάλη σημασία”. Για τον ένα χρόνο από την εκλογή του Γ. Καμίνη στον Δήμο της Αθήνας, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων αναφέρει πως “τα πρώτα δείγματα γραφής δεν ανταποκρίνονται στις περιστάσεις ούτε στις προσδοκίες των πολιτών”.

* Έπειτα από την πρωτοφανή συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων και νέων στις απεργιακές κινητοποιήσεις θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει νομιμοποίηση να εφαρμόσει την πολιτική του Μνημονίου;

Η συμμετοχή των πολιτών την Τετάρτη ήταν καταλυτική και επιβεβαιώνει το ότι κυβέρνηση έχει χάσει κάθε πολιτικό και κοινωνικό έρεισμα. Ωστόσο αυτός ο υπέροχος κόσμος δεν έχει ακόμα ακούσει μία ολοκληρωμένη αντιπρόταση. Ασφυκτιά, ανησυχεί, βλέπει τον κοινωνικό ιστό να καταρρέει, και δεν έχει στηρίγματα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουμε, ότι υπάρχει εναλλακτική οικονομική πρόταση ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη. Εάν οι πολίτες, που συμμετέχουν ειρηνικά στις κινητοποιήσεις, ξεπεράσουν τη διαμαρτυρία και αρχίσουν να συζητούν για μια διαφορετική Ελλάδα, που μας αξίζει, τότε θα απαλλαγούμε πραγματικά από αυτό το χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα.


* Προχωράτε στο 8ο τακτικό σας συνέδριο με σύνθημα «Οικονομική Κρίση – Δημοκρατία – Αλληλεγγύη». Πιστεύετε ότι η δημοκρατία και η αλληλεγγύη είναι απαραίτητα στοιχεία για την έξοδο από την οικονομική κρίση;

Το πελατειακό κράτος, που ρήμαξε την Ελλάδα, δεν στηρίχθηκε απλά σε μία άδικη διανομή του πλούτου. Η διαφθορά έχει ριζώσει σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, γιατί έχει τις ρίζες της στο μετεμφυλιακό κράτος. Με τη σειρά τους οι πολίτες, έχουν εθιστεί να μην απαιτούν δίκαιη μεταχείριση, που θα αφορά όλο το κοινωνικό σύνολο, αλλά να βολεύονται με πελατειακή εύνοια, πολλές φορές σε βάρος και του διπλανού τους. Γι’ αυτό δεν μιλάμε στενά για οικονομική χρεωκοπία αλλά για χρεωκοπία του πολιτικού και κοινωνικού μοντέλου. Οι θεσμικές αλλαγές για συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και η οικοδόμηση αλληλεγγύης ανάμεσα στις διάφορες κοινωνικές ομάδες είναι ακρογωνιαίος λίθος για το ξεπέρασμα της κρίσης.

* Η άποψη ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει η πολυτέλεια για την προστασία του περιβάλλοντος και για οικολογικές λύσεις φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Πώς απαντάτε;

Η προστασία του περιβάλλοντος, όχι μόνο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αντίθετα είναι ζωτικός παράγοντας μας βιώσιμης οικονομίας. Πέρα από την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, αξίζει να αναφερθούν δύο απλά παραδείγματα: Οι ίδιοι οι παραγωγοί παραδέχονται, ότι η βιολογική αμπελουργία, έχει τα ίδια ακριβώς κόστη με την παραδοσιακή. Το αυξημένο εργατικό κόστος, εξισορροπείται από την έλλειψη δαπανών για χημικά. Τα χημικά όμως είναι εισαγόμενα, ενώ το μεροκάματο του αγρότη, θα επανακυκλοφορήσει στην κοινωνία και θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη. Ως δεύτερο παράδειγμα αξίζει να αναφέρουμε τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο: Με την εκποίηση του 10% της περιουσίας του δημοσίου, η κυβέρνηση ελπίζει να εισπράξει 50 δισ., ενώ η ακίνητη περιουσία του δημοσίου που είναι καταπατημένη είναι πολλαπλάσια. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εισπράξει περισσότερα χρήματα, εάν διεκδικούσε έστω ένα μικρό τίμημα από τα καταπατημένα, αντί να ξεπουλά το Ελληνικό και άλλα ακίνητα.

Θα μπορούσα να συνεχίσω με αναλυτικά παραδείγματα για τα οφέλη της πράσινης οικονομίας. Το μύθευμα ότι η πράσινη οικονομία είναι «ακριβή», καλλιεργείται από τα οικονομικά συμφέροντα που κερδίζουν από τη σημερινή κατάσταση. Ωστόσο πείθουν όλο και λιγότερο, γιατί είναι η δική τους οικονομία που χρεωκόπησε. Η δική τους οικονομία αποδείχθηκε «ανοικονόμητη». Κατασπαταλά τους πόρους, οδηγεί σε εξαθλίωση το ανθρώπινο δυναμικό και έχει ημερομηνία λήξεως. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 700 δισ. δηλαδή δυο φορές το σημερινό χρέος.

* Πριν από τις εκλογές του 2009 είχατε δηλώσει ανοιχτοί σε προγραμματικές συνεργασίες, με οποιοδήποτε κόμμα βρεθεί στην κυβέρνηση. Σήμερα, η προδιάθεσή σας για συνεργασίες απευθύνεται ακόμη σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις; Το Μνημόνιο είναι τομή;

Δεν είναι ακριβές ότι το 2009 είχαμε δηλώσει ανοιχτοί σε κυβερνητικές συνεργασίες, αφού η πολιτική μας απόφαση έλεγε, ότι κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας δεν αφήνει περιθώρια για προγραμματικές συγκλίσεις. Ίσως η ερώτηση σας αναφέρεται στην πάγια άποψη των πρασίνων για πολυκομματικές κυβερνήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι η συνεργασία είναι άκριτος αυτοσκοπός, όπως και η άρνηση κάθε συνεργασίας δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως «καθαρότητα» ή «επαναστατικότητα».

Και δυστυχώς πρέπει να θυμηθούμε την ιστορική ευκαιρία, που έχασε η αριστερά το ’89, όταν θα μπορούσε να απαιτήσει συγκεκριμένες θεσμικές και πολιτικές αλλαγές, για να συμμετάσχει στην Οικουμενική. Τότε αρκέστηκε σε μία θνησιγενή συγκυβέρνηση με μοναδικό στόχο το Ειδικό δικαστήριο. Το 89 είχε φανεί η χρεωκοπία του πολιτικού συστήματος. Αν τότε η αριστερά είχε αναλάβει την ιστορική ευθύνη να προτείνει μία διαφορετική διακυβέρνηση, ίσως σήμερα η πραγματικότητα να ήταν διαφορετική.

* Από τη συνάντηση που είχατε με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε συμφωνία για δράσεις πάνω σε συγκεκριμένα μέτωπα, όπως ο χρυσός στη Χαλκιδική και το Ελληνικό. Η κοινή δράση αλλά και η συνεργασία για την ανατροπή του χρεωκοπημένου, όπως έχετε επισημάνει, πολιτικού συστήματος είναι στις προτεραιότητές σας;

Δεν είναι απλά μία προτεραιότητα. Από ένα χρεωκοπημένο σύστημα δεν έχει νόημα να διεκδικεί κανείς μερίδιο. Αντίθετα πρέπει οι πολίτες να βρεθούν σε πρωτοβουλίες, που να δημιουργήσουν μία νέα οικονομία και θα γίνουν κύτταρα για να δοκιμαστούν νέοι θεσμοί. Σε τέτοιες πρωτοβουλίες η κομματική ταυτότητα δεν έχει μεγάλη σημασία. Θα έλεγα, ότι η ανατροπή του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος είναι αναπόφευκτη. Το στοίχημα είναι αυτή η ανατροπή να μην συνεπάγεται την κατάρρευση της δημόσιας διοίκησης, που θα σήμαινε και ανεξέλεγκτη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, των ταμείων, της έστω και κολοβής υγείας ή παιδείας. Επίσης θα πρέπει να αποφύγουμε η ανατροπή αυτή να οδηγήσει σε εκφασισμό της κοινωνίας.

Οι πρωτοβουλίες λοιπόν των πολιτών δεν θα πρέπει να αφορούν στενά στην ανατροπή του πολιτικού συστήματος, αλλά κυρίως στην οικοδόμηση της επόμενης μέρας με διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και αποφυγή απολυταρχικών εκτροπών.

* Ήσασταν μία από τις δυνάμεις που στήριξαν τον Γιώργο Καμίνη για Δήμαρχο Αθηναίων. Πώς αποτιμάτε την πορεία του, έναν χρόνο μετά από την εκλογή του;

Ο βασικός στόχος να απαλλαγούμε από τον Νικήτα Κακλαμάνη, έγινε κατορθωτός από αυτή την στήριξη. Και εδώ όμως αποδεικνύεται, ότι δεν αρκεί να ανατραπεί ένα καθεστώς. Μεγαλύτερη σημασία έχει η διακυβέρνηση της επόμενης μέρας. Κατά την γνώμη μου, τα πρώτα δείγματα γραφής του Γιώργου Καμίνη, δεν ανταποκρίνονται στις περιστάσεις ούτε στις προσδοκίες των πολιτών. Δεν έχει ακόμα αποκαταστήσει μία εσωτερική λειτουργία, που να δίνει χώρο έκφρασης στην κοινωνία των πολιτών, που τον στήριξε. Ο δήμαρχος είναι δυσπρόσιτος και οι αποφάσεις φαίνεται πως λαμβάνονται χωρίς επαρκή διαβούλευση, ούτε με τους δημοτικούς συμβούλους, ούτε πολύ περισσότερο με τους δημότες.

Ωστόσο θα ήμασταν άδικοι να μην επισημάνουμε την πολυδιάστατη κρίση, που αντιμετωπίζει η Αθήνα και τις ενέργειες για σοβαρή μείωση της σπατάλης και της αδιαφάνειας στην οικονομική διαχείριση.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο δήμος παραλήφθηκε σε δραματική κατάσταση, και οι ώρες που έρχονται είναι κρίσιμες. Για το καλό των δημοτών, η παράταξη του Καμίνη δεν δικαιούται να αποτύχει και όλοι οφείλουμε να διεκδικήσουμε μία διαφορετική πολιτική. Εμείς ως κομμάτι αυτής της παράταξης και ο δημοτικός μας σύμβουλος Φίλιππος Δραγούμης δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε κριτική και να αντιπροτείνουμε θετικές προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου