Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Όχι στις διακρίσεις σε βάρος των Ατόμων με Αναπηρία! - Επιστολή προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας αναφορικά με καταγγελία για απαγόρευση εισόδου ΑμεΑ σε υποκατάστημα

Επιστολή προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας κ.Απόστολο Ταμβακάκη έστειλαν χθες οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφορικά με επώνυμη καταγγελία για απαγόρευση πρόσβασης σε υποκατάστημα της Τράπεζας ατόμου που επέβαινε σε αναπηρικό αμαξίδιο καθώς και για απαράδεκτη συμπεριφορά υπαλλήλων της Τράπεζας σε βάρος του.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουμε ότι ενδεχόμενη υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών σε βάρος των Ατόμων με Αναπηρία ως επίσημη πολιτική μιας Τράπεζας αποτελεί πρόκληση για το κοινωνικό σύνολο σε μια χρονική περίοδο που οι έλληνες φορολογούμενοι επωμίζονται το βάρος ενός τεράστιου δημόσιου χρέους που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών. Υπενθυμίζουμε ότι η έμμεση ή άμεση διάκριση σε βάρος ΑμεΑ αποτελεί ποινικό αδίκημα που διώκεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το ν.3304/2005.

Χαιρετίζουμε την κύρωση από τη Βουλή της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΑμεΑ και του προαιρετικού πρωτοκόλλου της, η οποία αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση για το ελληνικό αναπηρικό κίνημα και τους έλληνες πολίτες με αναπηρία. Επισημαίνουμε ωστόσο ότι οι διακρίσεις σε βάρος των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα συνεχίζονται και επιδεινώνονται όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση και η αποσύνθεση του κοινωνικού κράτους.


Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής των Οικολόγων Πράσινων προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας:

«κ.Ταμβακάκη, 
Σας επισυνάπτουμε καταγγελία του κ.Απόστολου Μουμτζόγλου που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.disabled.gr στην οποία ο καταγγέλλων αναφέρει ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στο Υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στα Βριλήσσια με την αιτιολογία ότι αποτελεί πολιτική του Υποκαταστήματος η απαγόρευση εισόδου σε άτομα που επιβαίνουν σε αναπηρικό αμαξίδιο. Επιπλέον γίνεται αναφορά σε απαξιωτική και ρατσιστική συμπεριφορά υπαλλήλων της Τράπεζας απέναντί του όταν επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί για το περιστατικό. 
Παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε: 
α) Είναι ακριβής η συνημμένη καταγγελία του κ.Μουμτζόγλου;
β) Αποτελεί πράγματι πολιτική της Ε.Τ.Ε. να απαγορεύει την είσοδο σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) στο Υποκατάστημα των Βριλησσίων;
γ) Έχει ληφθεί μέριμνα για την πρόσβαση και τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των ΑμεΑ στο δίκτυο υποκαταστημάτων της Ε.Τ.Ε.;
δ) Εφόσον επιβεβαιώνετε το ανωτέρω περιστατικό ποιά είναι τα άμεσα μέτρα που σκοπεύετε να λάβετε ώστε να τιμωρηθούν πειθαρχικά οι υπεύθυνοι αλλά και να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον; 
Σας επισημαίνουμε ότι ενδεχόμενη διακριτική μεταχείριση σε βάρος ΑμεΑ συνιστά παραβίαση της εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων της συγκεκριμένης ευάλωτης ομάδας συμπολιτών μας. Η υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών ως επίσημη πολιτική μιας Τράπεζας αποτελεί πρόκληση για το κοινωνικό σύνολο σε μια χρονική περίοδο που οι έλληνες φορολογούμενοι επωμίζονται το βάρος ενός τεράστιου δημόσιου χρέους που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών».
Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου