Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Η Γιάννα Κοντούλη ξεκαθαρίζει το ζήτημα των συνεργασιών

Σε άρθρο της στο TVXS η επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ξεκαθαρίζει την στάση του κόμματος για τις ενδεχόμενες συνεργασίες.
Θα σταθούμε μόνο σε ένα κομβικό σημείο:
Δημόσιος ανοιχτός διάλογος και προγραμματικές συγκλίσεις, που δεν έγιναν όταν έπρεπε πολλούς μήνες τώρα, δεν μπορούν να γίνουν τις επόμενες 3-4 μέρες, εδραζόμενες σε δημοσκοπικές εκτιμήσεις, αντί για προγραμματικές επεξεργασίες και συγκλίσεις.

Με απλά λόγια συμπολίτες των άλλων κομμάτων: Επί μήνες εδράζετε τον πολιτικό σας λόγο αποκλειστικά σε ένα ερώτημα, εάν τα μνημόνια είναι η μοναδική σωτηρία (έστω και επώδυνη), ή καταστροφή.
Ωστόσο, ακόμα και για τους πιο ένθερμους υποστηρικτές τους τα δύο μνημόνια δεν είναι εργαλεία πολιτικής για την ανασυγκρότηση της χώρας. Οι ίδιοι τα χαρακτηρίζουν εργαλεία αποφυγής της άτακτης κατάρρευσης, μέχρι να ξεπεραστεί η ύφεση και να μηδενιστεί το δημόσιο έλλειμμα. Για το πώς θα ξεπεραστεί η ύφεση και θα μηδενιστεί το δημόσιο έλλειμμα, οι οπαδοί του μνημονίου εκφράζουν αποκλειστικά ευχές και υποσχέσεις. Και το χειρότερο, εμφανίζουν την κρίση σαν θεομηνία, που ήρθε από το πουθενά. Κανείς δεν κάνει έμπρακτη αυτοκριτική, προτείνοντας στροφή της οικονομίας σε βιώσιμη κατεύθυνση.

Από την άλλη η αντιμνημονιακή πτέρυγα εστιάζει στην καταδίκη των δυνάμεων του μνημονίου, λες και θα λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας, εάν πατώσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Ο κύριος Καμμένος, που παραδέχθηκε ότι τα παιδιά του πάνε σε ιδιωτικό σχολείο, θεωρεί την ενασχόληση με την παιδεία πολυτέλεια. Όταν τον ρώτησαν για το πρόγραμμα για την παιδεία είπε χαρακτηριστικά ότι "πολυτέλεια είναι τώρα να σας απαντήσω για ένα πρόγραμμα την ώρα που η πατρίδα μας παραδίδεται"


Το ΚΚΕ επιμένει ότι η διαφθορά είναι συμφυτη με τον καπιταλισμό. Σύμφυτη με τον καπιταλισμό είναι και η οικονομική κρίση, οπότε οι δυνάμεις που αγωνίζονται να ξεπεράσουμε την κρίση στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος, απλά το συντηρούν και το εξωραΐζουν.

Τέτοιες στάσεις, σπρώχνουν τους πολίτες στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ! Πώς θα κυβερνηθεί αυτή η χώρα, με κόμματα που θα συζητήσουν για την παιδεία και την υγεία μετά τις εκλογές και η μοναδική τους ατζέντα είναι η κατάργηση του μνημονίου, ή θα αποφασίσουν να κυβερνήσουν όταν πέσει ο καπιταλισμός;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε καταθέσει εδώ και αρκετά χρόνια μία συγκεκριμένη πρόταση για στροφή της οικονομίας σε βιώσιμες πρακτικές. Δεν ισχυριζόμαστε, ότι είμαστε οι αποκλειστικοί φωστήρες και οι άλλοι ανίκανοι. Η πρόταση μας εφόσον τεθεί στην κρίση του κοινοβουλίου μπορεί να βελτιωθεί να ωριμάσει και να συγκεκριμενοποιηθεί. Ωστόσο ακόμα και σήμερα έχει δύο αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα:
  • Έχει ήδη δοκιμαστεί σε δεκάδες χώρες απο την Βραζιλία μέχρι την Γερμανία με εξαιρετικά αποτελέσματα και στους οικονομικούς δείκτες και στους πολύ σημαντικότερους δείκτες ευμάρειας.
  • Μια μεγάλη μερίδα πολιτικων δυνάμεων, ενσωματώνουν τις πράσινες προτάσεις στις υποσχέσεις τους, έστω και εάν για να μην θίξουν κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, τελικά αναβάλουν την υλοποίηση τους.
Επομένως οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων μπορούν να αποτελέσουν βάση για προγραμματική συζήτηση, χωρίς να βάζουμε σαν προαπαιτούμενο όρο για την συμμετοχή μας σε μία πολυκομματική κυβερνητική πλειοψηφία την άνευ όρων αποδοχή στο σύνολο τους από τα άλλα κόμματα.

Στο άρθρο της η Γιάννα Κοντούλη τονίζει, ότι εμείς δεν θα διστάσουμε να συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση με δυνάμεις που εμπιστευόμαστε, αλλά ούτως ή άλλως θα προσφέρουμε τις θετικές προτάσεις μας και από την θέση της αντιπολίτευσης.
 

Θα συμπληρώσω, ότι εάν η νέα κυβέρνηση επιδείξει πυγμή και συνέπεια στην σύγκρουση με το οικονομικό κατεστημένο, που οδήγησε την χώρα στο αδιέξοδο, και προχωρήσει σε ουσιαστική στροφή της οικονομίας σε βιώσιμη κατεύθυνση, η χώρα θα βγει από την κρίση. Τότε θα αλλάξει και η στάση των Ευρωπαίων πολιτών, απέναντι στην Ελλάδα. Και μία πανευρωπαϊκή κοινωνική συμμαχία, μπορεί να "σκίσει" το μνημόνιο, αφού σε εθνικό επίπεδο θα έχει ακυρωθεί ήδη στην πράξη.                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου