Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Γιατί συμμετέχω στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;




Οι απαντήσεις σε μερικά κρίσιμα ερωτήματα.


Η Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία μπροστά στο ενδεχόμενο μίας αριστερής διακυβέρνησης. Αυτή η προοπτική δεν γίνεται σε ομαλές πολιτικές συνθήκες.
Για περισσότερα από 4 χρόνια βρισκόμαστε σε οικονομική επιτήρηση με την κυβέρνηση να έχει εκχωρήσει βασικά κυριαρχικά της δικαιώματα στην τρόικα, με εκατομμύρια πολίτες στο όριο της εξαθλίωσης και με την οικονομία στην κόψη του ξυραφιού.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε αυτές τις εκλογές αποφασίσαμε να στηρίξουμε τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και οφείλουμε να απαντήσουμε σε κρίσιμα ερωτήματα: 

  • Έγιναν οι Οικολόγοι Πράσινοι Αριστεροί; 
  • Εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ την απόγνωση τάζοντας παροχές, όπως το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα;
  • Ακόμα και εάν δεχθούμε τις καλές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πώς είμαστε βέβαιοι ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν χειρότερα;
  • Γιατί οι δανειστές μας να δεχθούν τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ;
  • Έχει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ κανένα μαγικό ραβδάκι και να γεννήσει πόρους εκεί που δεν υπάρχουν;
Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα απαντάμε οι Οικολόγοι Πράσινοι με την πολιτική μας επιλογή να συμμετάσχουμε στα ψηφοδέλτια του. Ως υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τις επόμενες ημέρες θα αναρτήσω τις απαντήσεις στον ιστότοπο μου με σκοπό να διευκολύνω τους ενεργούς πολίτες που υποστηρίζουν την Ριζοσπαστική Οικολογία να κρίνουν την επιλογή μας.

Γιάννης Τσιρώνης




 

Έγιναν οι Οικολόγοι Πράσινοι, Αριστεροί;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε ένας αυτόνομος πολιτικός χώρος. Οι πολιτικές μας αφετηρίες, οι θεωρητικές μας μέθοδοι και οι πολιτικές μας προτάσεις διαφέρουν σημαντικά από αυτές της Αριστεράς. Επομένως δεν είναι δυνατόν το πολιτικό μας πρόγραμμα να ταυτίζεται με αυτό της Αριστεράς.

Όμως, εάν θέλουμε να αποτρέψουμε την βέβαιη κατάρρευση στην οποία μας οδηγούν τα μνημόνια και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να συμβάλουμε όλοι σε μια ευρεία κοινωνική και πολιτική συμμαχία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανταποκριθήκαμε στο πολιτικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας 22 προγραμματικά προαπαιτούμενα που έγιναν δεκτά από τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτέλεσαν την βάση της προγραμματικής μας συμφωνίας
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι με την σειρά τους στηρίζουν την αλλαγή κυβέρνησης με τρεις βασικούς άξονες:


  •          Άμεσα μέτρα κατά της λιτότητας
  •          Αναδιαπραγμάτευση του χρέους
  •          Επανεκκίνηση της οικονομίας με στροφή της σε μία βιώσιμη κατεύθυνση.


Κάθε Έλληνας, που αγαπά τον τόπο του, συμφωνεί με τα παραπάνω είτε είναι κομμουνιστής, είτε φιλελεύθερος, είτε κεντροαριστερός, είτε οικολόγος.

Είναι λάθος η προσπάθεια εκμετάλλευσης της κρίσης από κάποια κόμματα, για να αυξήσουν την επιρροή τους στον πολιτικό χάρτη. Καλώς ή κακώς, μπροστά στο σταυροδρόμι όπου η Ελλάδα θα επιλέξει, εάν θα συνεχίσει τον κατήφορο ή θα κάνει ριζική στροφή, η πολιτική συγκυρία έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την ευρεία αποδοχή να υλοποιήσει κυβερνητικό πρόγραμμα. Δεν το έδωσε στο ΚΚΕ, δεν το έδωσε στην κεντροαριστερά, δεν το έδωσε στους φιλελεύθερους, δεν το έδωσε στους Οικολόγους Πράσινους.
Είναι κρίσιμο και καθοριστικό το ερώτημα, γιατί η κατάρρευση του δικομματισμού ωφέλησε τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι άλλα κόμματα. Δεν είναι όμως η στιγμή να γίνει αυτός ο διάλογος. Αυτή την στιγμή προέχει να βοηθήσουμε όλοι τον ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει.



Εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ την απόγνωση τάζοντας παροχές, όπως το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα;

Πρόκειται για έναν ανιστόρητο και κακεντρεχή παραλληλισμό.
Την δεκαετία του 80, η λογική της «εξυπηρέτησης» και των διορισμών ξέφυγε από τις συμπληγάδες της νομιμοφροσύνης και διαδόθηκε στην μεσαία και μικρομεσαία τάξη. Το καρκίνωμα της ευνοιο
κρατίας και του πελατειακού κράτους, που ήταν προνόμιο του στενού πυρήνα της επάρατου Δεξιάς, έκανε μετάσταση σε όλη την κοινωνία.
Πρέπει επί τέλους σε όσους γίνονται τιμητές και διαβάζουν την ιστορία της φαυλότητας από το 81 και μετά να δοθεί μία απάντηση: Οι Μαυρογιαλούροι δεν είναι προϊόν του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα εάν το ΠΑΣΟΚ εδραίωσε την εξουσία του εκμεταλλευόμενο το πελατειακό κράτος που θεμελίωσε η Δεξιά!

Είναι αδύνατον ο ΣΥΡΙΖΑ να στηριχθεί στο πελατειακό κράτος για δύο απλούστατους λόγους:

  1. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ! Ας το πάρουμε απόφαση, ότι τα διεφθαρμένα καθεστώτα, που γεννήθηκαν την εποχή του ψυχρού πολέμου έχουν τελειώσει. Το παγκόσμιο χρηματιστικό κεφάλαιο δεν έχει ανάγκη να ταΐζει κομματάρχες για να κυριαρχήσει. Αν λοιπόν δεν βρήκαν ο Γιωργάκης Παπανδρέου, ο Βενιζέλος ή ο Σαμαράς χρήματα για να ταΐσουν τους πελάτες τους, που θα τα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ;
  2. Ο βασικός κορμός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, αποτελείται από ανθρώπους, που αντιστάθηκαν στο πελατειακό κράτος και δεν έφαγαν ακόμα και όταν θεωρούνταν βλάκας όποιος δεν συμμετείχε στην μάσα. Μπορούμε να κατηγορήσουμε για πολλά την αριστερά, αλλά το DNA της χαράχτηκε από ανθρώπους, που προτίμησαν να αντιμετωπίσουν το εκτελεστικό απόσπασμα παρά να προδώσουν τις αξίες τους.

Ωστόσο, όταν αυτό το κατηγορητήριο εκπορεύεται από στελέχη της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει και μία ειρωνική απάντηση: Κρίνουν εξ ιδίων! Ακόμα και εάν υπήρχε αμφιβολία για την ανιδιοτέλεια όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στην αντίπαλη πλευρά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ....για την πατρότητα του πελατειακού κράτους.

Ακόμα και εάν δεχθούμε τις καλές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πώς είμαστε βέβαιοι ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν χειρότερα;

Όσοι κάνουν αυτή την ερώτηση, ίσως δεν έχουν συνειδητοποιήσει το σημερινό αδιέξοδο. Η μόνη βεβαιότητα που μπορούμε να έχουμε, είναι ότι με την σημερινή πολιτική σίγουρα οδηγούμαστε στην κατάρρευση και πιθανότατα στην έξοδο από το ευρώ:

Οι κυβερνήσεις τις τελευταίας πενταετίας και η τρόικα επένδυσαν στο ενδεχόμενο της καταστροφής:
  • Με τα μνημόνια δεν έδωσαν παράταση χρόνου για να ορθοποδήσει η οικονομία, αλλά για να μειωθούν οι κίνδυνοι του χρηματιστικού κεφαλαίου από την επικείμενη κατάρρευση. Δεν σχεδίασαν την σωτηρία της χώρας, αλλά την σωτηρία των τραπεζών
  • Η αποφυγή της κατάρρευσης το 2010 στηρίχθηκε στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού και στην διάλυση του κοινωνικού κράτους, αφού τα χρήματα των μνημονίων πήγαν σχεδόν στο σύνολο τους στους δανειστές και το τραπεζικό σύστημα..
  • Το εμπορικό ισοζύγιο βελτιώθηκε, όχι επειδή χάρη στα μνημόνια αυξήθηκαν οι εξαγωγές, αλλά επειδή ελαχιστοποιήθηκαν οι εισαγωγές, αφού η πλειονότητα των πολιτών αδυνατούσε να αγοράσει ακόμα και τα στοιχειώδη.

Η Ελλάδα σήμερα θυμίζει όλο και περισσότερο ναρκομανή. Για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση κλέβει τον μισθό της μάνας του. Και επειδή δεν φτάνει, αρχίζει και ξεπουλά την οικογενειακή περιουσία.
Η σημερινή κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει τις δόσεις της, έβαλε χέρι στις τσέπες των μισθωτών και των συνταξιούχων και επιχειρεί να ξεπουλήσει όσο-όσο τον πλούτο της χώρας: Ενεργειακοί πόροι, υδατικοί πόροι, δάση, αιγιαλοί, Σκουριές, Ελληνικό.

Αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά:
  • Ήταν αυταπάτη, ότι θα πνιγεί η Ελλάδα για να γλιτώσει η Ευρώπη. Στην παγκόσμια οικονομία, η κοινωνική συνοχή δεν είναι φιλανθρωπία αλλά βασικός πυλώνας που εξασφαλίζει την σταθερότητα. Η άθλια συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα δημιούργησε αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην υπόλοιπη Ευρώπη και ανέδειξε όλες τις αδυναμίες της.
  • Ήταν αναμενόμενο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας να μην αποδώσει τα αναμενόμενα: Γιατί να έρθει ο σοβαρός επιχειρηματίας, σε μία χώρα που απειλείται με κατάρρευση; Γιατί ο τζογαδόρος να αγοράσει, όταν προσδοκά σε λίγα χρόνια να αγοράσει φθηνότερα;

Η κυβέρνηση Σαμαρά επέσπευσε τις εκλογές γιατί βρέθηκε στο αδιέξοδο του ναρκομανή: Δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την επόμενη δόση γιατί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αντί για 50 δις στη διετία 2011-2013, έχει φέρει μέχρι σήμερα λιγότερα από 10 δις και γιατί η τρόικα απαιτούσε μερικά δις ακόμα από τις τσέπες των φτωχότερων.

Δεν κινδυνεύουμε λοιπόν από μία ενδεχόμενη κατάρρευση εξ αιτίας της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την βέβαιη κατάρρευση εξ αιτίας της συνέχισης της πολιτικής Σαμαρά!

Γιατί οι δανειστές μας να δεχθούν τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ;

Από nextqoutidiano.it
Ας έρθουμε στην θέση των δανειστών μας και στον δικό τους τρόπο σκέψης. Τι τους συμφέρει καλύτερα;

  • Να αρπάξουν σήμερα όσα μπορούν και να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ή
  • Να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να εξασφαλίσουν πολύ περισσότερα χρήματα στο μέλλον;

Όσο οι δανειστές και οι Ευρωπαίοι εταίροι συναλλάσσονται με τους σημερινούς κυβερνώντες, που χωρίς κανένα σχέδιο ανάκαμψης απλά ζητιανεύουν χρήματα για να διαιωνίζουν το σημερινό χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, είναι φανερό, ότι θα επιδιώξουν την πρώτη λύση για να αρπάξουν ό,τι προλάβουν πριν την κατάρρευση. Θα κρατάνε την Ελλάδα διασωληνωμένη, όσο περισσότερο γίνεται και αρπάζοντας όσα περισσότερα μπορούν.

Όταν όμως οι δανειστές και οι Ευρωπαίοι εταίροι διαπραγματευτούν με μία κυβέρνηση που έχει πραγματική βούληση να πατάξει την διαφθορά, να αλλάξει το φορολογικό σύστημα και να εγγυηθεί μία βιώσιμη στροφή στην οικονομία, δεν έχουν κανένα συμφέρον να οδηγήσουν την Ελλάδα σε άτακτη κατάρρευση ζητώντας εδώ και τώρα τα δανεικά!

Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να αντιμετωπίζουμε την Μέρκελ σας μία κακιά «σκύλα», αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μέρκελ έχει δώσει όρκο στο Γερμανικό κοινοβούλιο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Γερμανικού Λαού. Μακάρι και οι δικοί μας να τιμούσαν τον όρκο τους και να υπερασπίζονταν τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.

Έχει λοιπόν δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας, όταν λέει ότι η Μέρκελ θα αποδεχθεί 1000% το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

Δεν θα το κάνει επειδή ο Τσίπρας είναι «μάγκας και νταής» και θα της τρίξει τα δόντια. Θα  το κάνει επειδή ο γερμανικός λαός έχει συμφέρον να ανακάμψει η Ελλάδα και να ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρωζώνη.
 
Σε επόμενο άρθρο θα απαντηθούν και τα υπόλοιπα κρίσιμα ερωτήματα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου