Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Μεγαλύτερος ο εφιάλτης της χρήσης ή της απαγόρευσης;*




Κατά τον μεσοπόλεμο ξεκινά στις ΗΠΑ η απαγόρευση ψυχοτρόπων ουσιών. Μέχρι τότε το αλκοόλ, η ηρωίνη ή η κάνναβη διακινούντο ελεύθερα, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις στην υγεία. Οι πωλήσεις της ηρωίνης (χημικά τροποποιημένης μορφίνης), εφεύρεσης της Bayer, κατέστησαν τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία κολοσσό, αφού επί δεκαετίες ήταν το βασικό φάρμακο απεξάρτησης μορφινομανών βετεράνων πολέμου.

από Common Wikipedia
Ξεπερνούν τα όρια αυτού του άρθρου εύλογα ερωτήματα: Γιατί απαγορεύτηκε η ηρωίνη1 και όχι η, πολύ πιο επικίνδυνη, μορφίνη; Γιατί απαγορεύτηκε η κάνναβη2 και όχι το πολύ πιο επικίνδυνο τσιγάρο;

Το κρίσιμο όμως ερώτημα είναι, εάν η απαγόρευση μείωσε την χρήση ουσιών και προστατεύει τα παιδιά μας. Σχεδόν έναν αιώνα μετά, τα αποτελέσματα είναι τραγικά, όπως μνημονεύει και ο ψυχίατρος Κλεάνθης Γρίβας.
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ποτοαπαγόρευση3, που δεν μείωσε ούτε στο ελάχιστο τη κατανάλωση αλκοόλ. Αντίθετα προσέφερε πακτωλό κερδών στην Μαφία και απίστευτη εγκληματικότητα: ...ένα ποτηράκι, προϋπέθετε συναγελασμό με εγκληματίες. Θάνατοι και βαριές παθήσεις πολλαπλασιάστηκαν από ανεξέλεγκτα ποτά παράνομων αποστακτηρίων. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι το αλκοόλ ωφελεί! Είναι εξαιρετικά τοξικό και βλαβερό με πιθανά χειρότερη εξάρτηση, από τα υπόλοιπα ψυχοτρόπα. Πολλές οικογένειες βιώνουν τον εφιάλτη ενός αλκοολικού συγγενή, ή θρηνούν παλικάρια, χαμένα στην άσφαλτο. Συνυπολογίζοντας τους καρκίνους και τις ηπατοπάθειες, βγαίνει το αυτονόητο συμπέρασμα: Το αλκοόλ είναι μάστιγα με πρωτοκαθεδρία στους άμεσους και μακροχρόνιους θανάτους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ιδού λοιπόν το αμείλικτο ερώτημα: Μας απάλλαξε η ποτοαπαγόρευση από την μάστιγα, ή απλά την έβαλε στα χέρια της μαφίας;




από Commons Wikipedia
Αντίστοιχα αμείλικτη είναι η σύγκριση της ηρωίνης με τη μορφίνη. Η μορφίνη, με τετραπλάσια εξαρτησιογόνο δράση σε σχέση με την ηρωίνη, είναι νόμιμη. Λόγω επικινδυνότητας χορηγείται με αυστηρό ιατρικό έλεγχο, κατά κανόνα εντός νοσηλευτηρίων. Αντίθετα η ηρωίνη απαγορεύτηκε. Ιδού τα αποτελέσματα: Ο παγκόσμιος τζίρος της μορφίνης είναι χαμηλός και ελάχιστη η παράνομη χρήση. Αντίθετα η ηρωίνη πραγματοποιεί τζίρους δισεκατομμυρίων. Εκτεταμένο δίκτυο τοξικοεξαρτημένων ατόμων (τα γνωστά βαποράκια) παρασύρουν εφήβους για να εξασφαλίσουν την δόση τους.
από Commons Wikipedia
Οι ναρκέμποροι κερδίζουν δισεκατομμύρια. Άλλα τόσα κοστίζουν στην κοινωνία εκπορνεύσεις και ληστείες για να εξασφαλιστεί η δόση. Αθροίστε το κόστος λειτουργίας δικαστηρίων και φυλακών, που γεμίζουν κυρίως με εμπλεκόμενους στο τεράστιο αυτό κύκλωμα, και το κόστος των αστυνομικών ερευνών με πενιχρά αποτελέσματα σε σχέση με τις διακινούμενες ποσότητες. Αυτή είναι η πραγματικότητα της απαγόρευσης της ηρωίνης σε σχέση με την νόμιμη μορφίνη, με το 90% των θανάτων να οφείλεται στην νοθεία και τις μολυσμένες σύριγγες. Θα μειωνόταν η χρήση, εάν συνταγογραφούσαμε την ηρωίνη όπως την μορφίνη; Πιθανότατα όχι, αλλά εάν τα δισεκατομμύρια που χάνουμε, τα δίναμε στην παιδεία, την ψυχική στήριξη και τον αθλητισμό, θα γλύτωναν χιλιάδες παιδιά.

Εκτός από την μορφίνη, διατίθενται νόμιμα με ειδική συνταγογράφηση δεκάδες επικίνδυνα ψυχοτρόπα, αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, υπνωτικά ή διεγερτικά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιος ανήσυχος έφηβος μπορεί να βουτήξει επικίνδυνα χάπια από το συρτάρι των γονιών του. Ο κίνδυνος της κατάχρησης είναι υπαρκτός.  Υπάρχει όμως νοήμων άνθρωπος που να  ισχυριστεί ότι αν απαγορευτούν όλες αυτές οι ουσίες, θα μειωθεί η χρήση τους;

Τελευταίο παράδειγμα η κάνναβη, που δεν προκαλεί εξάρτηση, ούτε έχει τις βλαπτικές ιδιότητες του αλκοόλ. Πιθανολογούνται βλάβες στον εγκέφαλο από την μακροχρόνια χρήση. Το ερώτημα όμως δεν είναι τι βλάπτει περισσότερο! Το ερώτημα είναι τι προσέφερε η απαγόρευση! Έναν αιώνα μετά την απαγόρευση, το ποσοστό χρήσης παραμένει υψηλό, και η κοινωνία πληρώνει την εγκληματικότητα των λαθρεμπόρων! Αντίθετα στις χώρες που επιτράπηκε η καλλιέργεια για προσωπική αποκλειστικά χρήση,  περιορίστηκε σημαντικά η εγκληματικότητα.

Κλείνοντας, φρίκη μου προξένησε η απαράδεκτη φράση του αντιπροέδρου της ΝΔ, που χαρακτήρισε την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, … «επένδυση στον μπάφο». Χιλιάδες καρκινοπαθείς, επιληπτικοί ή πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα, που έχουν ιατρική ανάγκη φαρμάκων από κάνναβη, χαρακτηρίστηκαν «χρήστες μπάφου». Ύβρις ισοδύναμη με το να αποκαλέσουμε …«τζάνκια» όσους ασθενείς δέχθηκαν μορφίνη σε κάποιο χειρουργείο. Αυτές οι ανεπίτρεπτες δηλώσεις είναι δηλωτικές του επιπέδου ενός ανθρώπου, που διετέλεσε μάλιστα υπουργός υγείας!

Από πολλούς αναπαράγεται η κινδυνολογία, ότι η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης θα ανοίξει παραθυράκι στην χρήση του χασίς! Πόση υποκρισία!!! Κινδυνολογούμε για παραθυράκια, όταν εδώ και δεκαετίες έχουμε ανοίξει διάπλατα τις πύλες στις μαφίες!

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Το Χωνί" στις 22/10/17


Σημειώσεις
1. Η ηρωΐνη απαγορεύτηκε με τον νόμο Χάρισον το 1914

2. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1930, η κάνναβη ήταν αδιαμφισβήτητα καθιερωμένη ως αξιόλογο και ακίνδυνο θεραπευτικό μέσο που συγκέντρωνε την επιδοκιμασία και την εκτίμηση του ιατρικού κόσμου: Μέχρι το 1937, το βασικό Εγχειρίδιο Φαρμακοποιίας και το Εθνικό Συνταγολόγιο των ΗΠΑ, αναφέρει την ως ακίνδυνο φάρμακο κατάλληλο για ένα ευρύτατο φάσμα ασθενειών. Αλλά το 1937 θεσπίστηκε ο νόμος Marihuana Tax Act, με τον οποίο ουσιαστικά ποινικοποιήθηκε η καλλιέργεια, η κατοχή, η χρήση και η εμπορία της Ινδικής Κάνναβης και των παραγώγων της.

3. Η ποτοαπαγόρευση εγκρίθηκε από την Αμερικανική Γερουσία το 1917 και επιβλήθηκε οριστικά με τον νόμο Βόλστιντ το 1920


3 σχόλια:

  1. http://www.cannavoice.gr/2017/03/kannaviomixanies-kai-xapopoinikopoihsh/

    http://www.cannavoice.gr/2017/03/erxontai-oi-kannaviomixanies-merosa/

    Εσύ που ξέρεις περισσότερα από πολιτική πες μου να μάθω, πως γίνεται να προεδρεύει στην επιτροπή για το πόρισμα, άτομο που μελετά τα συνθετικά κανναβινοειδή (και βάση λογικής θα έχει οικονομικό όφελος)και να παραδίδει αυτό το πόρισμα το οποίο προωθεί μέσα εμμέσως την εταιρία ΒΑΥΕR? Και μετά αν γνωρίζεις πες μου πως είναι δυνατόν να μην το γνωρίζει σύσσωμο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πως αυτή η κυρία συμμετείχε σε πολλές έρευνες από το 2005 για τα Συνθ. Κανναβινοειδή σε πανεπιστημιακα ιδρύματα της χώρας μας με την συνδρομή και συμβολή από μεγάλη επιστημονικά ιδρύματα και φορείς όπως η Ακαδημία Αθηνών? Αν έχετε όρεξη για διάβασμα, όλα τα στοιχεία είναι μέσα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γεια χαρα και πολυ σωστα ολα αυτα, αλλα πιστευω με μια ανφορα οπως: "το 90% των θανάτων να οφείλεται στην νοθεία και τις μολυσμένες σύριγγες" δεν "ακουμπαει" στο ελαχιστο το τεραστιο αυτο θεμα της εκτεταμενης και χωρις κανενα ελεγχο νοθειας, με ενα πολυ μικρο ποσοστο να εχει προσβαση σε ουσιες χωρις κυριολεκτικα θανατηφορα αποτελεσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή