Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ*


Καλημέρα σε όλες και όλους

Πριν τρία χρόνια, η τελευταία κυβέρνηση του πελατειακού συστήματος προκήρυξε πρόωρα την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας, ώστε η αναπόφευκτη κατάρρευση της χώρας, το περίφημο πιστωτικό γεγονός, να σκάσει στα χέρια μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.
Στους Οικολόγους Πράσινους ακούστηκαν απόψεις, να αποφύγουμε τη συμμετοχή σε μία κυβέρνηση που είχε αμελητέες πιθανότητες να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία. Εμείς όμως τολμήσαμε να αναλάβουμε τη συνευθύνη. Τη συνευθύνη να ανορθώσουμε την οικονομία μέσα στην ευρωζώνη. Τη συνευθύνη να αποφύγουμε το Grexit ώστε να μην εξαγοραστεί η χώρα για ένα κομμάτι ψωμί.
Σήμερα νιώθουμε περήφανοι που ήμασταν μέρος της λύσης και δεν κρυφτήκαμε στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης.

Η Ελλάδα σήμερα δεν απειλείται με πιστωτικό γεγονός και πάνω από 300.000 συμπολίτες μας ξαναβρήκαν δουλειά, το 90% με θέσεις πλήρους απασχόλησης. Οι πληγές από την κρίση δεν έχουν κλείσει, αλλά αρχίζουμε να πατάμε στα δικά μας πόδια.
Ωστόσο το στοίχημα της συμμετοχής δεν ήταν απλά να αποφύγουμε την κατάρρευση. Ίσως μια έντιμη σοσιαλδημοκρατική ή ακόμη και μία δεξιά κυβέρνηση θα μπορούσαν να βγάλει τη χώρα από την κρίση, εάν αποφάσιζαν να συγκρουστούν με το διαπλεκόμενο σύστημα, το οποίο, ακόμα και αν δεν είχαν δημιουργήσει, σίγουρα το υπέθαλψαν όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος της πραγματικής οικονομίας. Θα μπορούσαν από την αρχή της κρίσης να έχουν κάνει τη ρήξη με το φαύλο παρελθόν, αλλά δεν το θέλησαν, και συνέχιζαν να βυθίζουν τη χώρα σε αδιέξοδα. Για αυτό οι ευθύνες τους είναι βαρύτατες.
Η αλλαγή που έγινε δεν ήταν μια ακόμη αλλαγή κυβέρνησης.
 Ήταν αλλαγή πορείας.
Ήταν ρήξη με το παρασιτικό καθεστώς στρεβλώσεων και ημετέρων, που δεν άφηνε κανένα περιθώριο, όχι ανάκαμψης αλλά ούτε επιβίωσης της οικονομίας και της κοινωνίας.
Αυτά τα χρόνια δεν προσπαθήσαμε απλά να διαχειριστούμε την κρίση στην οποία μας έφεραν.
 Δώσαμε μεγάλες μάχες για να σπάσουμε κατεστημένα, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε χώρο στην πραγματική οικονομία να αναπνεύσει και να παραγάγει. Γιατί ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την κρίση είναι η πραγματική οικονομία και η ανασυγκρότηση μας βιώσιμης παραγωγής πού σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Η δική μας ωστόσο συμμετοχή έπρεπε να βάλει και ένα λιθαράκι στην κατεύθυνση των πράσινων αξιών.
Αναφέρω λοιπόν συνοπτικά σε τίτλους όσα πετύχαμε, με σκληρή σύγκρουση με κατεστημένες δομές!

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Από Pixabay

Η Ελλάδα έχει σήμερα δασικούς χάρτες χάρη σε δικό μας νόμο. Ας μην ακούσω το φαιδρό αφήγημα ότι δήθεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, γιατί ήταν μνημονιακή υποχρέωση, από το πρώτο μνημόνιο αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε. Όταν αναλάβαμε είχε κυρωθεί μόνο το 0,8 της επικράτειας και αυτό πριν τα μνημόνια. Ούτε ένα στρέμμα δεν κυρώθηκε επί των μνημονιακών κυβερνήσεων.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA

Για πρώτη φορά στην ιστορία μας χρηματοδοτούνται οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, τα Προεδρικά διατάγματα και τα διαχειριστικά σχέδια των περιοχών NATURA. Το 28% της χώρας μένει στην υπανάπτυξη γιατί κανείς δεν γνώριζε τι επιτρεπόταν και τι απαγορεύεται. Ενώ ο τζίρος των περιοχών Natura ξεπερνά πανευρωπαϊκά τα 200 δις ετησίως, στην Ελλάδα οι Natura ταυτίστηκαν με κατάρα. Είχαμε το θάρρος σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, αλλά και τουριστικής προοπτικής, όπως ο Κυπαρισσιακός  να πείσουμε την κοινωνία, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ένα σωστό Προεδρικό Διάταγμα είναι εφαλτήριο βιώσιμης ανάπτυξης.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΟΣΚΗΣΗΣ

Από Pixhere
Για πρώτη φορά στην ιστορία μας ξεκινάνε οι μελέτες για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, ώστε να σωθούν τα δάση μας, αλλά να αναβιώσει η χιλιόχρονη παράδοση της εκτατικής κτηνοτροφίας, που έδινε ζωή στους παραδασόβιους και ορεινούς οικισμούς. 55 λεπτά πωλούν το γάλα οι Σαρδήνιοι προβατοτρόφοι, ενώ οι δικοί μας δεν μπορούν να επιβιώσουν όταν πουλάνε κάτω από 80 λεπτά. Το 70% του κόστους είναι οι ζωοτροφές, που στη Σαρδηνία αυτοπαράγονται χάρη στην αξιοποίηση των λιβαδιών τους.


ΔΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ


Την σφραγίδα μας έχει και ο νόμος για τους δασικούς συνεταιρισμούς, τους πρώτους συνεταιρισμούς εργασίας στην Ελλάδα. Η δασοπονία θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερο από 2% στο ΑΕΠ ενώ σήμερα συνεισφέρει λιγότερο από 0,2%. Έφτασε η ώρα να ζωντανέψουν τα 2/3 της χώρας που σήμερα εξακολουθούν να παραμένουν εγκαταλελειμμένα με ελάχιστη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Από Pixabay
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο της σκληρής διαπραγμάτευσης μπορέσαμε και εκπονήσαμε το ΕΣΔΑ, το πρώτο που ήταν συμβατό με τους ευρωπαϊκούς στόχους ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή τουλάχιστον 50% μέχρι το 2020. Ήταν καθοριστική η συμβολή μας στον νέο νόμο για την ανακύκλωση.

ΝΟΜΟΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

Τη σφραγίδα μας έχει και ο νέος νόμος για τη δόμηση και το παρατηρητήριο δόμησης, που βάζει οριστικό τέλος στην αυθαίρετη δόμηση.

ΚΑΝΝΑΒΗ

Τη σφραγίδα μας επίσης έχει και η νομιμοποίηση της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης.

ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΕΣ-ΕΚΤΑΤΙΚΕΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ

Από Wikipedia Commons
Θεσπίσαμε επιτέλους μετά από 30 χρόνια την αειφορική διαχείριση των λιμνοθαλασσών μας, που είναι ταυτόχρονα οικότοποι ύψιστης σημασίας, αλλά και χώροι παραγωγής προϊόντων υψηλής αξίας όπως το αυγοτάραχο.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Ολοκληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο για τις Βιολογικές αγορές.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Λύσαμε και τοπικά αδιέξοδα, όπως την εφιαλτική ομηρία του Πύργου από τα σκουπίδια και την σωτηρία του Πάρκου Τρίτση. Ανοίξαμε τον δρόμο για την εξυγίανση του Ασωπού

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος τη σφραγίδα των Οικολόγων Πράσινων φέρει και ο νόμος για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία. Ο Κέινς έλεγε ότι οι καπιταλιστές είναι καπετάνιοι του γλυκού νερού και δεν επενδύουν στη φουρτούνα. Στη μεγάλη ύφεση του 30 το κενό το κάλυψαν οι δημόσιες επενδύσεις. Σήμερα πρέπει να το καλύψει η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία με κεφάλαιο την γνώση και την καινοτομία των νέων ανθρώπων που είναι άνεργοι.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Οι παραπάνω επιτυχίες δεν θα είχαν ποτέ πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας και των τοπικών κινημάτων και κυρίως των παραγωγών. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τους μελισσοκόμους, τους κτηνοτρόφους, τους βιοκαλλιεργητές, τους ψαράδες των λιμνοθαλασσών που σχεδιάσαμε μαζί και συναποφασίσαμε. Αυτή την κοινωνική συμμαχία οι Οικολόγοι Πράσινοι θα τη συνεχίσουμε και θα την εμβαθύνουμε. Δεν είμαστε το κόμμα μιας ελίτ που προστατεύει το περιβάλλον σαν να είναι ένα μουσείο. Το περιβάλλον είναι το βασικό κεφάλαιο για μια βιώσιμη οικονομία. Ένα κεφάλαιο που το πήραμε από τους γονείς μας και θα το παραδώσουμε στα παιδιά μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι «μαζί τα φάγαμε» κατέστρεψαν την οικονομία μαζί με το περιβάλλον.

ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΛΙΓΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ωστόσο οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι οι νίκες που προανέφερα είναι λίγες μπροστά στις μάχες που πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε:

ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Από Pixabay
Είναι κόκκινη γραμμή για εμάς να μην προχωρήσουν τα σχέδια των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχουμε προειδοποιήσει ότι καμία χώρα και κυρίως καμία κοινωνία δεν κέρδισε από τις εξορύξεις** Διαφωνούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το ζήτημα και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μέσα και έξω από το κοινοβούλιο. Με την ευκαιρία όμως θέλω να απευθύνω ένα κάλεσμα: Σε καμία χώρα δεν εμποδίστηκαν οι εξορύξεις από κυβερνήσεις, χωρίς την ενεργή συμμετοχή της πλειοψηφίας των πολιτών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εργαζόμαστε για να μάθει η κοινωνία την αλήθεια.

ΓΕΝΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Είναι κόκκινη γραμμή η κύρωση της οδηγίας για τα GMOS στην κατεύθυνση της πλήρους απαγόρευσης στην ελληνική επικράτεια/

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

Είναι απαίτηση μας να προχωρήσει η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε συναντήσει μεγάλα θεσμικά εμπόδια, αλλά είναι καθολική απαίτηση να γυρίσουν οι νέοι στην πρωτογενή παραγωγή.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Είναι απαίτηση μας οι επενδύσεις στις ΑΠΕ να γίνουν από συνεταιριστικές επιχειρήσεις με ισορροπημένο μείγμα αιολικής, ηλιακής, βιομάζας, βιοαερίου και γεωθερμίας και όχι από υπερσυγκέντρωση αιολικών κυρίως σε περιοχές υψηλού κάλους, όπως στα Άγραφα ή την Μάνη. Οι ΑΠΕ για να είναι αποδοτικές πρέπει να έχουν υψηλή διασπορά. Σήμερα μερικές δεκάδες χιλιάδες κτηνοτροφικές μονάδες μπορούν να αποκτήσουν πλήρη ενεργειακή αυτονομία με κόστος που δεν ξεπερνά τα 6000  και να απαλλαγούν από το πετρέλαιο. Αυτή είναι η πραγματική οικονομία.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Η πολιτική οικολογία ουδέποτε ήταν και ουδέποτε θα γίνει μια σημαία ευκαιρίας. Ο περιβαλλοντισμός του πληκτρολογίου και της ανέξοδης καταγγελίας δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική οικολογία. Η πολιτική οικολογία δίνει μάχες με οραματικές αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικές προτάσεις.
Ας είμαστε ειλικρινείς! Δεν αλλάζει μια χώρα ολόκληρη και ένα καθεστώς μέσα σε 3-4 χρόνια. Αυτό που άλλαξε όμως και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω είναι το μοντέλο και η πορεία της χώρας, η στροφή στην υγιή την πραγματική οικονομία, στην δίκαιη ανάπτυξη τη διαφάνεια και την πάταξη του παρασιτισμού.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα είμαστε παρόντες για να μην γυρίσει η Ελλάδα πίσω. Θα είμαστε παρόντες στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας, που να σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αλλά για να βγει η Ελλάδα από την κρίση σε ένα θέμα θα είμαστε ανένδοτοι:
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΠΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟ
Σας ευχαριστώ

*Η ομιλία μου στην συνέντευξη των Οικολόγων Πράσινων στη ΔΕΘ.


1 σχόλιο: