Κυριακή 14 Απριλίου 2019

ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ




Συνέντευξη του Γιάννη Τσιρώνη, υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την Εναλλακτική Παρέμβαση Πολιτών "ΟΙΚΟ ΑΘΗΝΑ", στην εβδομαδιαία διαδημοτική εφημερίδα "ΠΟΛΙΣ" (10 Απριλίου 2019).

  • Ας ξεκινήσουμε κ. Τσιρώνη από ένα ερώτημα των περισσότερων δημοτών: Είσαστε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η υποψηφιότητα σας δεν είναι αντάρτικη στην επιλογή του Νάσου Ηλιόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η ερώτηση σας αναδεικνύει το βασικό πρόβλημα της Αθήνας: Η αυτοδιοίκηση είναι απούσα από την Αθήνα γιατί αντιμετωπίζεται, όχι ως μία μεγαλούπολη με ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά ως πεδίο κεντρικών πολιτικών συγκρούσεων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε ανεξάρτητο κόμμα

Συνεργαστήκαμε στις τελευταίες εθνικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ με τρεις στόχους: Να μην καταρρεύσει η χώρα με ένα Grexit, να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση και να παταχθεί το διαπλεκόμενο και διεφθαρμένο καθεστώς που χρεοκόπησε την πατρίδα μας. Στις επόμενες εθνικές εκλογές παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού μία Ελλάδα σε καλύτερη κατάσταση από τα ερείπια που παραλάβαμε. Δεν θριαμβολογούμε γιατί ο κόσμος ακόμα υποφέρει, αλλά είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που άρχισε να κλείνει πληγές.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε περήφανοι γιατί γίναμε μέρος της λύσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι γίναμε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δεκάδες δήμους ή περιφέρειες παραμένουμε αυτόνομοι και σε άλλες επιλέξαμε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα κόμματα. 

Κάθε δήμος ή περιφέρεια έχει την δική του ιδιαιτερότητα και οι πολίτες αποφασίζουν χωρίς κομματικές παρωπίδες. Κανείς λοιπόν δεν απόρησε γιατί κατεβαίνουμε για παράδειγμα αυτόνομα στις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας ή Κεντρικής Μακεδονίας. Το γεγονός ότι αυτό το ερώτημα τίθεται ειδικά για την Αθήνα σημαίνει απλά ότι βλέπουν την Αθήνα ως πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων και όχι ως πόλη με προβλήματα.

  • Ωστόσο το ερώτημα παραμένει: αφού συνεργάζεστε σε δεκάδες άλλες πόλεις, γιατί όχι και στην Αθήνα;

Την απάντηση την δίνει η ίδια η κατάσταση της πόλης: η Οικολογία είναι απούσα! Για τις υφιστάμενες δημοτικές παρατάξεις η οικολογία σημαίνει απλά κάποια έργα πρασίνου.
Το ΙΧ εξακολουθεί να στραγγαλίζει την πόλη. Τα οικονομικά της κέντρα είναι δυσπρόσιτα και ο κόσμος προτιμά τα μεγάλα πολυκαταστήματα εκτός πόλης, για να παρκάρει εύκολα.

Η ήπια μεταποίηση στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας έχει μαραζώσει. Το ιστορικό κέντρο έχει δεκάδες καλούς τεχνίτες που σιγά-σιγά σβήνουν. Με 2-3€ μπορούμε να επιδιορθώσουμε ένα φερμουάρ, αλλά εμείς πετάμε ένα μπουφάν ή μία τσάντα και αγοράζουμε άλλο. Σε όλες τις μεγαλουπόλεις αναβιώνει το δεύτερο χέρι, αλλά οι δικοί μας παλαιοπώλες μαραζώνουν.

Ο δήμος είναι ουραγός στην ανακύκλωση πετώντας κάθε χρόνο υλικά αξίας δεκάδων εκατομμυρίων στα σκουπίδια.

Έχουμε τεράστια σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου γιατί τα σχολεία, τα κολυμβητήρια και τα άλλα δημοτικά κτίρια δεν έχουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η πόλη είναι ουραγός στο πράσινο αφού ο δήμος άφησε στα συρτάρια ακόμα και εισηγήσεις που δεν απαιτούν απαλλοτριώσεις όπως το πρασίνισμα των σχολικών αυλών.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα έλλειψης χωρικού σχεδιασμού, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του Airbnb, που θα μπορούσε με σωστή χωροθέτηση να συμβάλει στο εισόδημα των πολιτών, χωρίς να διαλύσει την μόνιμη κατοικία.

Θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρες. Ενώ σε άλλες πόλεις οι Οικολόγοι βρήκαμε πεδίο συνεργασίας, τα προγράμματα των συνυποψηφίων μας στην Αθήνα δεν δίνουν την αναγκαία έμφαση στις οικολογικές προτάσεις. Αντίθετα σε άλλες μεγαλουπόλεις, όπου εφαρμόστηκαν οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων η οικονομία αναπτύχθηκε και η ευημερία βελτιώθηκε.

  • Ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι το νούμερο ένα πρόβλημα της πόλης είναι η ασφάλεια. Ο Αθηναίος ξεκινά το πρωί για την δουλειά του και δεν ξέρει τι θα του συμβεί μέχρι το βράδυ. Οι Οικολόγοι ωστόσο είσαστε πολύ ανεκτικοί με τους ξένους και με ομάδες που προκαλούν εγκληματικότητα όπως οι τοξικοεξαρτημένοι.

Με ενοχλεί αφάνταστα αυτή η δυσφήμηση της Ελλάδας και της Αθήνας. Σας παραθέτω τα στοιχεία της Eurostat για το 2012: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Robberies_recorded_by_the_police,_2002%E2%80%9312_YB14.png

Δεν άκουσα κανέναν πολιτικό του Βελγίου ή της Δανίας να συκοφαντεί τις πόλεις τους. Ωστόσο το Βέλγιο με παρόμοιο πληθυσμό είχε 28.000 ληστείες, η Δανία με μισό πληθυσμό 12.000 ενώ η Ελλάδα λιγότερες από 6.000. Η εγκληματικότητα μάλιστα έχει μειωθεί δραστικά από το 2012 μέχρι σήμερα. Στην Αττική σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΑΔΑ είχαμε το 2012 4.495 ληστείες, ενώ το 2017 είχαμε 3.418.

Το 2017 έπεσαν θύματα ανθρωποκτονιών (για οποιονδήποτε λόγο) στην Αττική 35 συνάνθρωποι μας. Αν ο κ. Μπακογιάννης θεωρεί αυτό το πρόβλημα νούμερο ένα, του θυμίζω ότι μόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση χάνουν στην Αττική την ζωή τους ετησίως από 2500 έως 9000 συμπολίτες μας (τα στοιχεία αποκλίνουν ανάλογα με την επιστημονική μελέτη). Οι Αθηναίες και Αθηναίοι θα ζήσουμε κατά μέσον όρο 13-18 μήνες λιγότερο εξ αιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά αυτή η τραγωδία δεν θα γίνει πρωτοσέλιδο, όπως μια δολοφονία. Χιλιάδες συμπολίτες μας πεθαίνουν στον ανθό της ηλικίας τους από αιφνίδιο καρκίνο ή άλλη πάθηση που οφείλεται στην ρύπανση. Εκατοντάδες άλλοι πεθαίνουν στην άσφαλτο, αλλά αυτός ο καθημερινός τρόμος μας έχει γίνει συνήθεια.

  • Δηλαδή μας λέτε ότι η εγκληματικότητα δεν είναι πρόβλημα;

Φυσικά και είναι πρόβλημα, αλλά είναι συκοφαντικό για την πόλη να το διογκώνουμε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Σημαντικό μερίδιο στην εγκληματικότητα έχει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, που ωστόσο οφείλεται στην αδιέξοδη πολιτική διωγμού των τοξικοεξαρτημένων ατόμων. Ο αλκοολισμός είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα: είναι εξ ίσου τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με δεκάδες θανάτους, οικογενειακή βία και τροχαία. Επειδή όμως οι αλκοολικοί δεν διώκονται ούτε στιγματίζονται, ο αλκοολισμός δεν συνεισφέρει στην εγκληματικότητα όσο η εξάρτηση από την ηρωίνη. Το ίδιο το κράτος σπρώχνει τους τοξικοεξαρτημένους στην αγκαλιά των λαθρεμπόρων και του οργανωμένου εγκλήματος. Το ίδιο το κράτους τους κάνει βαποράκια, αφού για να βρουν την δόση τους, μπλέκουν ευαίσθητους εφήβους στα δίκτυα τους.

  • Οι ξένοι ωστόσο δεν έχουν κάνει ολόκληρες συνοικίες άβατα του οργανωμένου εγκλήματος;

Είναι ρατσιστικός μύθος ότι οι ξένοι είναι βασική αιτία εγκληματικότητας. Τα επίσημα στοιχεία διαψεύδουν αυτά τα επιχειρήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων και των μεταναστών είναι νοικοκυραίοι, όσο και οι Έλληνες. Να θυμίσω ότι ο ίδιος μύθος καλλιεργήθηκε για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η μητέρα μου ήταν προσφυγοπούλα που μεγάλωσε στον Ασύρματο στα Άνω Πετράλωνα. Οι γονείς της ήταν από την Σαμψούντα. Παρά το γεγονός ότι ήταν ευκατάστατη οικογένεια, μέχρι τον θάνατο της άκουγε ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς όπως «παλιοπρόσφυγα» και «παστρικιά». Δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά. Ακόμα και η δημοτική μουσική της Σμύρνης θεωρήθηκε λούμπεν και ταυτίστηκε με τους τεκέδες και τον υπόκοσμο. Ήταν ο Χατζιδάκις που την αποκατέστησε και σήμερα θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας παράδοσης.

Αυτό που γεννά την εγκληματικότητα δεν είναι η προσφυγιά και η μετανάστευση, αλλά η γκετοποίηση αυτών των ανθρώπων. Στο Π. Φάληρο υπάρχει τεράστιο ποσοστό ξένων και αυτό αποδεικνύεται από την σύνθεση των σχολείων. Ωστόσο ζουν στις ίδιες πολυκατοικίες με τους Έλληνες και έτσι δεν υπάρχει καθόλου εγκληματικότητα. Όταν όμως οι ξένοι αντιμετωπίζονται σαν λαθραίοι και γκετοποιούνται, θα γίνουν όμηροι μαφιόζων. Εκεί που απουσιάζει η πολιτεία, ανθεί ο υπόκοσμος. Ποιοι όμως έχουν συμφέρον, να ζουν πλάι μας άνθρωποι χωρίς χαρτιά, άνθρωποι που δεν έχουν άδεια παραμονής και εργασίας; Ποιοι έχουν συμφέρον στο παραεμπόριο και την μαύρη ανασφάλιστη εργασία; Σίγουρα όχι οι ξένοι.

Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για αύξηση της εγκληματικότητας εξ αιτίας των ξένων, αλλά για απαράδεκτη γκετοποίηση συγκεκριμένων δρόμων. Για παράδειγμα, γιατί του Ψυρρή ήταν άβατο πριν μερικά χρόνια και τώρα ορισμένοι δρόμοι του είναι από τους ακριβότερους στην Αθήνα; Φοβάμαι ότι, όπως και σε άλλες μεγαλουπόλεις, η γκετοποίηση και η απαξίωση ολόκληρων περιοχών εργαλειοποιείται για οικονομικά συμφέροντα real estate.

  • Τελικά σε όλη αυτή την ραγδαία εισροή ξένων, εσείς δεν βλέπετε κανένα πρόβλημα

Βλέπουμε δεκάδες προβλήματα, που οι σημερινές πολιτικές τα κουκουλώνουν και τα αφήνουν να κακοφορμίσουν.

Ας ξεκαθαρίσουμε:
- Η μετανάστευση ιστορικά ωφέλησε όλες τις χώρες υποδοχής, από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Διαβάζουμε ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός μεγαλούργησε επειδή η Ελλάδα υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών. Αλλά και οι ΗΠΑ και η Γερμανία έγιναν ισχυρές χάρη στην μετανάστευση.
- Τα επόμενα χρόνια εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής θα μεταναστεύσουν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Οι φράχτες και οι τοίχοι απλά θα εντείνουν την παρανομία. 
1
Όσοι λοιπόν επενδύουν στον φόβο και το μίσος, είτε δεν έχουν εμπιστοσύνη στον ελληνικό πολιτισμό, είτε έχουν συμφέροντα στην παρανομία και «πουλάνε προστασία» με μαφιόζικη λογική.

Και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουμε κάνει λάθη. Πριν αρκετά χρόνια στη Γερμανία είχαμε την αυταπάτη της ενσωμάτωσης των μεταναστών. Σήμερα ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να «ενσωματωθούν» αλλά μπορούν να ζήσουν αρμονικά με τις διαφορετικές τους κουλτούρες και θρησκείες, όπως ζουν οι Έλληνες στην Αμερική, έχοντας την Ελλάδα στην καρδιά τους.

Σήμερα οι Πράσινοι πολεμάμε σθεναρά ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ακριβώς για να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι καλά στον τόπο τους και να μην χρειαστεί να μεταναστεύσουν. Αγωνιζόμαστε για να έχουν και εκείνοι δημοκρατία, ειρήνη και ευημερία. Όσο όμως οι Ευρωπαίοι σπαταλάμε τους δικούς τους πόρους και στην πατρίδα τους αναγκάζονται να ράβουν τα δικά μας ρούχα σε άθλιες συνθήκες, όσο η μπάλα που παίζει το παιδί μας έχει φτιαχτεί από δούλους που ζουν με λιγότερο από 1€ την μέρα, για τους ανθρώπους αυτούς η Ελλάδα της κρίσης είναι ένας παράδεισος και η μετανάστευση γίνεται αναπόφευκτη.

Με σωστό λοιπόν σχεδιασμό οι μετανάστες θα μπορούσαν να απορροφηθούν εκεί που τους έχουμε ανάγκη, όπως οι ορεινές μειονεκτικές περιοχές και να μην γίνονται όμηροι μαφιόζων.

  • Ως επίλογο, αν είχατε δικαίωμα να αλλάξετε μόνο ένα πράγμα για την Αθήνα ποιο θα διαλέγατε;

Να περνάει ο δήμαρχος το 90% του χρόνου του με τους δημότες, να περπατάει στον δρόμο και να συμμετέχει ο ίδιος σε συνελεύσεις γειτονιάς. Να ξανακερδίσουμε την δημοκρατία στην πόλη που την γέννησε. Αυτό που άλλαξα κατά την συμμετοχή μου στην κυβέρνηση ήταν ότι έβαλα τους άμεσα ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην λήψη των αποφάσεων. Κάθε νόμος, κάθε εγκύκλιος και κάθε υπουργική απόφαση που πήρα ήταν προϊόν συναίνεσης με τους ίδιους τους πολίτες. Και αυτές οι αποφάσεις ξεπέρασαν αδιέξοδα δεκαετιών. Οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι έχουν τις ρεαλιστικές λύσεις στο μυαλό τους, αλλά κανείς δεν τους έχει ρωτήσει.

Με την Οικολογία και την κοινωνία παρούσα, η Αθήνα θα απογειωθεί οικονομικά και κοινωνικά. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου