Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Η εκλογική νίκη της ΝΔ στηρίχθηκε κυρίως στην προσδοκία για ελάφρυνση της φορολογίας. Υπόσχεση σημαντική, γιατί ανέκαθεν η πιο άχαρη κυβερνητική δραστηριότητα είναι η είσπραξη φόρων. 

Η ΝΔ δεν είναι νεοφώτιστη. Έχει κυβερνήσει και υποτίθεται ότι γνωρίζει με ποια οικονομικά εργαλεία θα επιτύχει τον στόχο της.

Το πρώτο εργαλείο είναι να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να αποδεχθούν τη μείωση των πλεονασμάτων. Τα πλεονάσματα όμως δεν είναι αυθαίρετος αριθμός για να τον αλλάζουμε με βάση την πολιτική μας βούληση. Τα πλεονάσματα ισούνται με τα χρήματα που αφαιρούνται από την ελληνική οικονομία, για να εξοφλείται το τερατώδες χρέος που κληρονομήσαμε από το πελατειακό καθεστώς της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς το 2012 με το PSI πάψαμε να χρωστάμε στις τράπεζες και χρωστάμε στους ευρωπαϊκούς λαούς. Μακάρι η νέα κυβέρνηση να τους πείσει να μας χαριστούν, αλλά ας κρατάμε μικρό καλάθι.

Το δεύτερο εργαλείο είναι η μείωση των δημοσίων δαπανών, χωρίς απολύσεις και μειώσεις συντάξεων. Μακάρι η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει τον δρόμο του νοικοκυρέματος. Από την άλλη όμως πλευρά, υπήρξαν μνημονιακές μειώσεις δαπανών που υπονομεύουν την ανάπτυξη, όπως η δραματική μείωση κτηνιάτρων. Η έλλειψη κτηνιάτρων απειλεί το σύνολο της ζωικής μας παραγωγής, σε ενδεχόμενη επιδημία προερχόμενη από την Τουρκία. Αντίστοιχα δραματική είναι η μείωση των επιθεωρητών περιβάλλοντος, δόμησης και των ελέγχων για παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος. Τέτοιες ελλείψεις αποτρέπουν τους σοβαρούς επενδυτές ή, ακόμα χειρότερα, απειλούν με κλείσιμο υγιείς επιχειρήσεις.

Εκτιμώ ότι, οι όποια εξοικονόμηση θα υπερκεραστεί από την υποχρεωτική αύξηση δαπανών σε στρατηγικούς τομείς με αναπτυξιακή και όχι πελατειακή λογική.

Το τρίτο εργαλείο αφορά στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Κουραστήκαμε να ακούμε στελέχη της ΝΔ να ισχυρίζονται ότι συνθλίψαμε τη μεσαία τάξη, με υπερφορολόγηση, για να ταΐζουμε «τεμπέληδες». Θα πρέπει να θυμίσω σε αυτούς τους «μάγους της οικονομίας» ότι οι επιχειρήσεις δεν έκλειναν επειδή πλήρωναν υψηλή φορολογία στα κέρδη τους, αλλά επειδή δεν είχαν κέρδη και δεν έβγαζαν ούτε τα έξοδα τους. Και δεν είχαν κέρδη, επειδή δεν έμπαιναν πελάτες. Πού να βρεθούν πελάτες, στην ανθρωπιστική κρίση με παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία; Η εξαθλιωμένη κοινωνία, έπαψε να καταναλώνει και έτσι έκλειναν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις, αφήνοντας ακόμα περισσότερους ανθρώπους στο δρόμο.

Χωρίς πελάτες, οι επιχειρήσεις κλείνουν είτε η φορολογία είναι 35%, είτε 5%.
Και οι τρεις λοιπόν συνταγές που επαγγέλθηκε η ΝΔ πιθανότατα θα αποδειχθούν ανεφάρμοστες. Δεν είναι αναγκαστικά δραματικό να απέχει η πραγματικότητα από την προσδοκία. Δραματική θα είναι η ενδεχόμενη ζημία, εάν η κυβέρνηση επιμείνει σε ανεφάρμοστες πολιτικές. Μία, για παράδειγμα, αυθαίρετη μείωση του πλεονάσματος θα εκτινάξει τα επιτόκια των ομολόγων, που το 2014 ξεπερνούσαν το 6% και τα παραδώσαμε στο ιστορικό χαμηλό του 2%.

Μία παρατεινόμενη διάλυση του δημοσίου με «Μία πρόσληψη στις 5 αποχωρήσεις», αποτρέπει τους επενδυτές. Ακόμα χειρότερα είναι συνταγή χρεοκοπίας, μια πολιτική ελκυστική σε επενδυτές-αρπαχτικά, που αφαίμαξαν και στο παρελθόν τον πλούτο της χώρας, με τα κέρδη να καταλήγουν στις off shore και τις ζημίες να την χρεώνουν στον ελληνικό λαό και στο φυσικό περιβάλλον.

Όλοι ευχόμαστε η νέα κυβέρνηση να επιτύχει. Δεν είμαστε άφρονες να επενδύσουμε πολιτικά στην καταστροφή, όπως έκαναν εκείνοι. Παραλαμβάνουν μία υγιή οικονομία και το μόνο που προειδοποιούμε είναι να μην επαναλάβουν πολιτικές του παρελθόντος, που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Kontranews (14.07.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου