Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι συνήθης παρανόηση, ότι η Πράσινη οικονομία αφορά στην προστασία της φύσης. Και μόνο ο τίτλος του τρέχοντος, οικονομικού προγράμματος της ΕΕ, «Green Deal», αίρει αυτή την παρανόηση.

Ποια είναι όμως η καινοτομία της Πράσινης οικονομίας; Απλά εσωτερικεύει κόστη που συνήθως παραβλέπονταν. Εάν, για παράδειγμα, μία οικονομική δραστηριότητα επιβαρύνει σημαντικά το οδικό δίκτυο, ποιος θα πληρώσει την αύξηση του κόστους μεταφορών;

Κατά την Πράσινη οικονομία, «περιβάλλον» μίας δραστηριότητας ορίζεται κάθε άλλη γειτονική φυσική ή ανθρωπογενής δραστηριότητα. Ένα διαλυτήριο αυτοκινήτων είναι οικολογική δραστηριότητα, αλλά ασύμβατη σε τουριστικό περιβάλλον.

Πριν 40 χρόνια, όσοι προειδοποιούσαμε για τις χωματερές θεωρούμασταν αιθεροβάμονες.


Καθυστερημένα και επώδυνα αποδείχθηκε, ότι το κόστος των χωματερών ξεπέρασε τα οφέλη της τακτικής «Παράγω-καταναλώνω-πετάω». Η Πράσινη οικονομία, χρεώνει το πρόβλημα σε όσους το προκαλούν, αρχή αυτονόητη πλέον σχεδόν από όλο το πολιτικό φάσμα. 

Δυστυχώς τα δύσκολα έπονται: 700 δις, μέχρι το 2100, θα κοστίσει στην Ελλάδα η κλιματική κρίση, σύμφωνα με την μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος. Ποσόν διπλάσιο από το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος. Ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος; Οι

επιχειρήσεις που ρυπαίνουν; Οι φορολογούμενοι; Αν η Ε.Ε. χρεώσει το κόστος στις ρυπογόνες επιχειρήσεις, ποιος θα τις εμποδίσει να μετακομίσουν σε τρίτες χώρες με ευνοϊκότερους όρους; Θα γλυτώσει η Ελλάδα από την κλιματική κρίση, εάν μία χαλυβουργία μετεγκατασταθεί στην Τουρκία; Το φαινόμενο αποκαλείται Carbon leakage και χωρίς παγκόσμιες συμφωνίες δεν αντιμετωπίζεται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε, ότι η προσαρμογή μικροοργανισμών στην κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει περισσότερες πανδημίες. Ποιος θα πληρώσει το κόστος;


Η Πράσινη οικονομία απαντά στις παραπάνω προκλήσεις, οπότε δεν προστατεύει μόνο την φύση αλλά κυρίως την ανθρώπινη ευημερία. Δεν είναι τυχαία η αύξηση της πολιτικής επιρροής των Πρασίνων κομμάτων. Όμως η κατεπείγουσα και ριζική στροφή της οικονομίας απαιτεί ευρύτατες συναινέσεις.

Δυστυχώς στη Δεξιά, παρά το χαστούκι της πανδημίας, εξακολουθούν να κυριαρχούν οι ιδεοληψίες, ότι η αγορά αυτορυθμίζεται. Είναι δύσκολο όσοι ονειρεύονταν κατεδάφιση δημόσιων νοσοκομείων, να συναινέσουν για ενίσχυση δημόσιων φορέων στην υγεία, την πολιτική προστασία κ.α. Η δογματική αριστερά, έχει εγκλωβιστεί στο «ΟΧΙ σε όλα», μέχρι την …έλευση του σοσιαλισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωπαϊκή Αριστερά GUE/NGL, ευτυχώς κρατούν εποικοδομητική στάση στο ευρωκοινοβούλιο. Ισχυρή παγκόσμια δύναμη παραμένει η σοσιαλδημοκρατία, εάν ξεκολλήσει από λογικές Σρέντερ/Μπλερ και θυμηθεί τις κεϋνσιανές της ρίζες. Στην Ελλάδα, το ΚΙΝΑΛ, οφείλει να απογαλακτιστεί από τις πρακτικές που οδήγησαν στη χρεοκοπία. Υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά, φαίνεται να υπάρχει πρόθεση αλλαγής σελίδας. Μένει να γίνει η πρόθεση πράξη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι η βαθιά γνώση της Πράσινης οικονομίας είναι …copyright. Επιδιώκουμε ευρύτατες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες ώστε να αποφύγει η πατρίδα μας τα χειρότερα και με πυλώνες την ενεργειακή αυτονομία και την ποιοτική αγροτική παραγωγή, η πράσινη οικονομία να αποτελέσει εφαλτήριο για μια Ελλάδα ισχυρή, ανθεκτική και βιώσιμη.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Τα Νέα" στις 20 Ιουλίου 2021

Οι δύο πρώτες φωτογραφίες είναι από το Wikipedia Commons και τη τρίτη από το Flickr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου