Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Υποκρισία και Ασυνέπεια

Άρθρο-Μαρτυρία της Νατάσσας Τσιρώνη*

Μετά από μήνες καραντίνας και πλήρως εμβολιασμένη με πιστοποιητικό, αποφάσισα να …ξεμυτίσω, πάντα με προσοχή και «υπεύθυνα», σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται αφειδώς από τα ΜΜΕ, τους ιατρούς, πολιτικούς και ειδικούς κάθε είδους.

Εφοδιασμένη με μάσκα και αντισηπτικά, έκανα, για οικογενειακούς λόγους, αυθημερόν ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα.Η εμπειρία θα ήταν άξια κωμικής σειράς, αν δεν ήταν επί της ουσίας τραγική και …άκρως επικίνδυνη!

Και στα δύο αεροδρόμια (Ελ.Βενιζέλος/Μακεδονία), όλα σε προτρέπουν στην τήρηση των μέτρων ασφάλειας: αυτοκόλλητα σήματα στο δάπεδο για την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας στις ουρές, υπάλληλοι με μάσκα, πλεξιγκλάς διαχωριστικά στα ταμεία, σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας, σήματα στα καθίσματα για να μην μπορείς να καθίσεις σε διπλανές θέσεις κλπ.

Δυστυχώς το θέατρο της τήρησης των μέτρων τελειώνει στην πύλη επιβίβασης.

  • Κανένας έλεγχος για πιστοποιητικό εμβολιασμού, μοριακό τεστ ή έστω self test  (που πολλοί συμπληρώνουν τη σχετική βεβαίωση χωρίς να τα κάνουν!).
  • Μεταφορά προς και από τα αεροπλάνα με λεωφορεία ασφυκτικά γεμάτα από επιβάτες! Οι φυσούνες έχουν καταργηθεί; Στην επιστροφή (πτήση ΟΑ 127 πλήρης, Κυριακή βράδυ 25/7, με 228 επιβάτες) χρησιμοποιήθηκαν μόνο 3 λεωφορεία!
  • Μέσα στο αεροπλάνο οι αποστάσεις ασφαλείας καταργούνται βάρβαρα! Νόμιζα ότι μόνο τα μέλη οικογένειας κάθονται δίπλα-δίπλα, αλλά βρέθηκα καθισμένη μεταξύ δύο αγνώστων! Δηλαδή ό,τι προστασία πέτυχα τηρώντας τα μέτρα στο αεροδρόμιο, την έχασα κατά την πτήση!
  • Κατά την πτήση προσφέρεται μόνο νερό και ένα κατιτίς φαγώσιμο! Ο εξ ευωνύμων διπλανός μου, που φορούσε τη μάσκα με τη μύτη έξω (και η αεροσυνοδός έκανε ότι δεν το έβλεπε…) την έβγαζε συνεχώς για να πιεί και να φάει! Τελικά ο κορωνοϊός είναι απλά το άλλοθι για φτηνότερες παροχές, χωρίς να αυξάνεται η ασφάλειά μας!
  • Και το αποκορύφωμα! Ανακοινώθηκε ότι «για αποφυγή συνωστισμού» (???!!!) η έξοδος από το αεροσκάφος θα γίνει «σταδιακά»! Φυσικά οι επιβάτες δεν το τήρησαν, αφού όλοι είχαμε καταλάβει ότι μας κοροϊδεύουν, και βιαζόμασταν να βγούμε από το αεροσκάφος!!!

Γιατί απαγορεύεται επί ποινή προστίμου να χορέψεις ένα ζεϊμπέκικο ή ένα τσιφτετέλι σε μια τοπική υπαίθρια γιορτή αλλά επιτρέπεται στις αεροπορικές εταιρείες να μας στοιβάζουν σε λεωφορεία και αεροσκάφη χωρίς έλεγχο;

Πώς περιμένουν να σεβαστεί ο πολίτης τα μέτρα που εξαγγέλλονται, όταν ισχύουν παντού δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Πώς θα νοιώσει ασφαλής ο τουρίστας, όταν ερχόμενος στη χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτή την εγκληματική χαλαρότητα;

Αν ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία, δεν θα έπρεπε οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μετακινήσεις να ελέγχονται με σοβαρότητα και συνέπεια;

Γιατί η ανευθυνότητα των αεροπορικών εταιρειών δεν έχει γίνει θέμα στα ΜΜΕ, ενώ μας πιπιλάνε τα μυαλά για την ανευθυνότητα των πολιτών στις πλατείες;

Ποιος θα φταίει αν μετά το καλοκαίρι έχουμε, όπως πέρυσι, νέο κύμα νοσηλειών, θανάτων και περιορισμών, με τραγικές επιπτώσεις για την κοινωνία και την οικονομία μας;

Πόση υποκρισία και ασυνέπεια πρέπει να υφιστάμεθα ως πολίτες σε αυτή τη χώρα;


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη KONTRA NEWS 1/8/2021

*Η Νατάσσα Τσιρώνη είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων ΕΜΠ και διδάκτωρ πολεοδόμος της Σορβόνης. 

**Η φωτογραφία από το Pxhere


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου