Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΩΝ [i]


Η πανδημία ανέδειξε μια ακραία επιφυλακτικότητα απέναντι στους θεσμούς. Αν οι αρνητές πανδημίας και εμβολίων έφτιαχναν κόμματα, σε κάποιες χώρες πιθανά θα κέρδιζαν εκλογές.

Η επιστήμη δυστυχώς υπηρετεί το κέρδος και ενοχοποιείται για εκατοντάδες αστοχίες. Σέβομαι όσους φοβούνται ενδεχόμενες παρενέργειες των εμβολίων(όχι τις ασυναρτησίες των αρνητών), αλλά όσοι υποτάσσονται στον φόβο, ας μην πίνουν ποτά ή καπνίζουν. Ακόμα χειρότερα, ας μην καταναλώνουν το 99% των τροφίμων.  Ας μην αγοράζουν πλαστικές συσκευασίες, παίρνουν φάρμακα, κάνουν αξονικές τομογραφίες ή χειρουργούνται, αφού το πιο αθώο αναισθητικό ξεπαστρεύει πολλαπλάσιους ανθρώπους από τα εμβόλια για Covid-19. Θα πρέπει να μετακομίσουν σε χωριά, αφού στην Ελλάδα  η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει πάνω από 8000 νεκρούς ετησίως[ii].

Γιατί όμως η άρνηση έχει τόση διεισδυτικότητα; Γιατί κάποιοι φαντάζονται ότι υπάρχουν τσιπάκια που χωράνε σε βελόνα ένεσης;

Η απάντηση είναι σύνθετη, αλλά υπάρχει κοινός παρονομαστής: Οι θεωρίες συνωμοσίες δεν αμφισβητούν ΑΛΛΑ ΘΕΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝΕΠΙΣΤΗΜΗ. Η φοβία ότι επιστήμονες-θεοί,  έχουν δύναμη να καταστρέφουν, κρύβει την ελπίδα ότι έχουν και δύναμη να προστατεύουν.

Αν παντοδύναμοι συνωμότες χειραγωγούν σχεδόν το σύνολο των πολιτικών, γιατρών και δημοσιογράφων του πλανήτη, η ανθρωπότητα κινδυνεύει με υποδούλωση, αλλά τουλάχιστον όχι με εξαφάνιση. Όσοι φαντάζονται παντοδύναμες δυνάμεις του κακού, αντίστοιχα ελπίζουν στην σωτηρία από παντοδύναμες δυνάμεις του καλού.

Δυστυχώς στις μέρες μας η τομή
του παραπάνω σχήματος
τείνει να εξαφανιστεί
Ο κοινός παρονομαστής αυτών των θεωριών συνοψίζεται σε 5 λέξεις: ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ!

Δυστυχώς τα πράγματα όχι μόνο δεν είναι υπό έλεγχο, αλλά γίνονται ανεξέλεγκτα:

  • Όσοι ερίζουν, για το εάν η Κίνα έφτιαξε τον ιό, παραβλέπουν, ότι στον χρόνο που απαιτείται για τη δημιουργία ενός ιού σε εργαστήριο, στη φύση δημιουργούνται χιλιάδες νέοι ιοί, και η μεταβολή της παγκόσμιας θερμοκρατίας έστω κατά 1 βαθμό Κελσίου θα πολλαπλασιάσει το φαινόμενο. Κανείς δεν ελέγχει πόσο θανατηφόροι θα είναι για τον άνθρωπο, τη γεωργία ή την κτηνοτροφία.
  • Όσοι ανησυχούν για αόρατα τσιπάκια, καλύτερα να ανησυχήσουν για μικροοργανισμούς απομονωμένους από την ανθρωπότητα, που θα εισβάλουν βίαια στη ζωή μας, με την αποψίλωση παρθένων δασών. Όσοι φοβούνται τις παρενέργειες εμβολίων, ας πανικοβληθούν για τις ανεξέλεγκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής[iii].
  • Ακόμα πιο ανεξέλεγκτες είναι οι επιπτώσεις της ραγδαίας εξαφάνισης ειδών που αρκετοί επιστήμονες την συγκρίνουν με την εξαφάνιση της εποχής των δεινοσαύρων[iv].


Η φαντασίωση, για απόλυτο έλεγχο από παντοδύναμους συνωμότες, βολεύει περισσότερο, από την ζοφερή πραγματικότητα ότι έχουμε χάσει τον έλεγχο. Καθησυχάζει η αυταπάτη για παντοδύναμους επιστήμονες, ενώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια και μπαίνουμε σε άγνωστα νερά.

Αντί για υποθετικές συνωμοσίες ας μας τρομάξει η ασυλλόγιστη μεγέθυνση της οικονομίας χωρίς εγγύηση βιωσιμότητας και ευμερίας.

Σε αυτό το αδιέξοδο οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιπροτείνουμε μία οικονομία που να εγγυάται βιωσιμότητα και ευημερία, χωρίς να απαιτείται ασυλλόγιστη μεγέθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου