Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ



Άρθρο του Spiegel, αναδεικνύει το πώς εννοούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα την «σωτηρία» της πατρίδας μας.


Πριν δύο χρόνια η χώρα «διασώθηκε», συρόμενη από κυβέρνηση της και τρόικα στο επαχθές μνημόνιο. Δεν χρειάζονταν νόμπελ οικονομίας, για να προβλέψουμε ότι το μνημόνιο οδηγούσε στην χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι πριν την ψήφιση του μνημονίου είχαμε εισηγηθεί στο ευρωκοινοβούλιο την έκθεση Sven Giegold, που μάλιστα ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και έδινε διέξοδο από την κρίση.
Έχει χυθεί πολύ μελάνι, που αποδεικνύει ότι το μνημόνιο οδηγούσε ουσιαστικά στην καταστροφή. Θα το παραλληλίσω με άγρια «αφαίμαξη», θεραπευτική μέθοδο των  αλμπάνηδων του μεσαίωνα. Η εξάντληση από την αφαίμαξη, οδηγούσε σε άμβλυνση των συμπτωμάτων κάθε νόσου, αλλά ουσιαστικά οδηγούσε τον άρρωστο στον θάνατο.
Δύο χρόνια μετά, πέφτουν οι μάσκες και αποδεικνύεται το τι επεδίωκαν οι αρχιτέκτονες του μνημονίου: Να χτίσουν στεγανά, ώστε εάν πνιγεί η Ελλάδα, να μην βουλιάξει ολόκληρη η Ευρώπη, έστω και εάν αυτά τα στεγανά  πιθανότατα οδηγούν την χώρα μας στο πνίξιμο.
Με τα μνημόνια πράγματι κερδήθηκε πολύτιμος χρόνος. Όμως δεν ήταν χρόνος εξυγίανσης,  ώστε να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες. Ήταν χαμένος χρόνος ύφεσης, που επέτρεψε στους πιστωτές της να θωρακιστούν απέναντι στην επικείμενη χρεοκοπία.
Δύο χρόνια μετά το Spiegel περιγράφει την επόμενη μέρα, όπως την φαντάζονται ορισμένα οικονομικά συμφέροντα:
Δεν θα αναλύσω ολόκληρο το άρθρο, που βρίθει από ψεύδη και στρέβλωση της εικόνας. Θα σταθώ σε ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία για να κατανοήσουμε το πώς μεθοδεύτηκε η εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών:

  • «Δύο χρόνια μετά την προσφυγή της Ελλάδας για βοήθεια στις Βρυξέλλες  το βαλκανικό έθνος άντλησε 240 δις €»
Πώς παρουσιάζει το Spiegel την βοήθεια στην Ελλάδα

 Ο συντάκτης από την αρχή επιδιώκει να παρασύρει τους αναγνώστες του στο ψεύδος, ότι οι βαλκάνιοι-έλληνες τα τελευταία δύο χρόνια συντηρούνται με τα λεφτά των ευρωπαίων φορολογουμένων. Μάλιστα σε ένα διάγραμμα υπολογίζει την εισροή για κάθε έλληνα στα 33.600 € Δηλαδή στην πενταμελή μου οικογένεια αντιστοιχούν 168.000€.
Φυσικά όλοι ξέρουμε, ότι ελάχιστα από αυτά τα χρήματα έπεσαν στην πραγματική οικονομία. Ακόμα και εάν δεχθούμε ότι το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας μας ήταν το 2009 24 δις (που μετά την ψήφιση του μνημονίου αποδείχθηκε ότι ήταν 9,5 δις) και το 2010 περίπου 11 δις, η πραγματική βοήθεια για να μπορεί το δημόσιο να πληρώνει μισθούς, συντάξεις, νοσοκομεία κ.λπ. δεν ξεπερνά τα 35 δις την διετία, περιλαμβανομένων των εξοργιστικών εξοπλισμών, χρημάτων δηλαδή που επέστρεψαν κατ’ ευθείαν στην Γαλλία και την Γερμανία.
Πόσα από αυτά τα 240 δις έχουν ήδη αντληθεί και που διοχετεύτηκαν; Πόσα από αυτά ήταν πραγματική ρευστότητα και πόσα εγγυητικές επιστολές; Με τι επιτόκιο διοχετεύτηκαν αυτά τα χρήματα; Τι διαφορά επιτοκίου έχουν ήδη εισπράξει οι γερμανικές τράπεζες; Ο συντάκτης  απλά ρίχνει μία λάσπη αποφεύγοντας να ομολογήσει την εγκληματική αρχιτεκτονική του μνημονίου.

  • «Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ έτοιμη για νομισματική ένωση και εξακολουθεί να μην είναι»
 Ο συντάκτης εξακολουθεί την γνωστή παραφιλολογία καφενείου, αποφεύγοντας ένα απλούστατο δεδομένο: Σε καμία χώρα του πλανήτη δεν έχουν όλες οι περιοχές ισόρροπη ανάπτυξη και όμοια προβλήματα! Είχε ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης η Ανατολική Γερμανία όταν ενώθηκε με την Δυτική; Τι ποσοστό του Γερμανικού ΑΕΠ (που προέρχεται κυρίως από την πλούσια Δυτική Γερμανία) εισρέει στην πρώην Ανατολική Γερμανία; Πόσους δείκτες του συμφώνου σταθερότητας θα πληρούσε η Ανατολική Γερμανία εάν εθεωρείτο διακριτή οικονομία;
Στις ΗΠΑ ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός ξεπερνά το 19% τουΑΕΠ με τις ομοσπονδιακές δημόσιες δαπάνες να βρίσκονται στο 30% του ΑΕΠ. Το αντίστοιχο ποσό στην ευρωζώνη δεν ξεπερνά το εξευτελιστικό 1,5%
Κάθε χρόνο φεύγουν δισεκατομμύρια ευρώ από τις χώρες με αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, όπως η Ελλάδα και καταλήγουν σε χώρες όπως η Γερμανία. Πριν ξεσπάσει η κρίση, μόνο προς την Γερμανία κάθε χρόνο έφευγαν 4-5 δις


Ελληνογερμανικές εμπορικές συναλλαγές 2006-2010
Αξία σε δις €
2006
2007
2008
2009
2010
Μεταβολή %2010/09
Ελληνικές εξαγωγές
1,88
1,98
1,82
1,69
1,77
4,53%
Γερμανικές εξαγωγές
6,37
7,11
7,24
5,96
5,02
-15,75%
Έλλειμμα
4,49
5,13
5,42
4,27
3,25
-23,8%
Όγκος εμπορίου
8,25
9,09
9,06
7,65
6,79
-11,26%
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Επεξεργασία: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βερολίνου
 
Από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έφυγαν από τις χώρες του Νότου ελάχιστα έγιναν παραγωγικές επενδύσεις  σε αυτές τις χώρες. Η Ευρωζώνη είναι το μοναδικό ιστορικό παράδειγμα χώρου με κοινό νόμισμα και παντελή έλλειψη κοινής οικονομικής στρατηγικής. Αν η Ελλάδα δεν συγκλίνει με την ευρωζώνη, οφείλεται στους πολιτικούς νάνους, που αδυνατούν να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Οικονομικές ανισότητες υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Φαντάζεται όμως κανείς τον Ομπάμα να απειλεί την Καλιφόρνια με …έξοδο από το δολάριο, όπως ο χρυσοπληρωμένος υπαλληλάκος Μπαρόζο, απείλησε χθες για μια ακόμα φορά τηνΕλλάδα;
Αλλά ο Μπαρόζο είναι ειλικρινής: Αναφέρεται στην Ευρώπη με την λέξη «κλάμπ». Η Ευρώπη που φαντάζονται ο συντάκτης του Spiegel και οι ομοϊδεάτες του δεν είναι μία δημοκρατική οντότητα, αλλά ένας οικονομικός συνεταιρισμός! Ξεχνούν οι ανόητοι, ότι εάν η Ευρώπη δεν εκδημοκρατιστεί και δεν αποκτήσει πραγματική οικονομική διακυβέρνηση, το ευρώ δεν έχει καμία προοπτική και η «κραταιά» Γερμανία θα συνθλιβεί από δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ και σύντομα η Ρωσία.
  • «Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι το ελληνικό δημόσιο δεν γνώριζε τους υπαλλήλους του»
Το άρθρο αναπαράγει την θλιβερή παραφιλολογία, που ξεκίνησε από την ίδια την κυβέρνηση. Όλα τα υπουργεία μπορούσαν σε διάστημα ελάχιστων ημερών να ελέγξουν τις μισθοδοσίες τους και το κάθε τμήμα να βεβαιώσει την παρουσία αυτών των υπαλλήλων. Όποιος δεν ανταποκρίνονταν θα μπορούσε να πάει άμεσα σπίτι του!  Η απογραφή ήταν μία ακόμα επικοινωνιακή φούσκα για εσωτερική χρήση και από ότι φαίνεται και για εξωτερική. Έπρεπε να στηθεί ένα σκηνικό διάλυσης, που να δικαιολογεί την προσφυγή στο ΔΝΤ.
  • «Η ιδιωτικοποίηση των εταιριών που κατέχει το δημόσιο, που θα έφερνε 50 δις, έχει αποφέρει μέχρι στιγμής 1,6 δις»
Φυσικά μέσα στις εταιρίες ο συντάκτης περιλαμβάνει το Ελληνικό, που έχει βαφτιστεί εταιρία.
 Ή ο ΟΠΑΠ, που ενώ αποφέρει ετήσια κέρδη 900 εκατομμυρίων, και με ένα εύλογο p/e 20 λόγω της κρίσης, θα έπρεπε να αξίζει περίπου 18 δις, κινδυνεύει να πουληθεί με την σημερινή χρηματιστική του αξία λιγότερο από 5 δις! Δηλαδή ο υποψήφιος επενδυτής θα έχει μία απόδοση από την αγορά περισσότερο από 20%, αγοράζοντας ταυτόχρονα το management και την τεχνογνωσία!!! Αποκρύπτει ο συντάκτης, ότι ακόμα και οι οπαδοί του μνημονίου, όπως ο ευρωβουλευτής κ. Σκυλακάκης ομολογούν, ότι εάν  οι εκποιήσεις γίνουν με την ασφυκτική πίεση που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, θα μιλάμε ουσιαστικά για ξεπούλημα και για τιμές εξευτελιστικά χαμηλές!
  • «….αποτυχία να ανοίξουν στον ανταγωνισμό επαγγέλματα όπως οι αρχιτέκτονες, οι δικηγόροι και οι ναυτιλιακοί πράκτορες. Υπάρχουν περίπου 140, κανείς δεν ξέρει τον πραγματικό αριθμό, λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα. Τα μέλη αυτών των επαγγελμάτων απέκτησαν τις άδειες για τις επωφελείς υπηρεσίες τους, από το καθεστώς της χούντας και τις κληρονομούν από γενεά σε γενεά, ή τις πωλούν με υψηλό τίμημα. 100.000 ή και 150.000€ δεν είναι σπάνιο τίμημα για μία άδεια ταξί στην Αθήνα»
Ο συντάκτης σε αυτή την παράγραφο ξεπερνά τον εαυτό του. Οι δικηγόροι ή αρχιτέκτονες, οι φαρμακοποιοί κ.λπ. πήραν τις άδειες επειδή ήταν χουντικοί και τις κληρονομούν στα παιδιά τους!!!!! Αυτά πληροφορούνται από το περιοδικό Spiegel οι Γερμανοί συμπολίτες μας για να εδραιωθεί από τον συντάκτη το τελεσίδικο συμπέρασμα:
Να ξεκινήσουν συνομιλίες για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ!!!
ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;
Εύκολα θα μπορούσαμε να αναθεματίσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά δυστυχώς για εμάς, ο εχθρός είναι εντός.
Θα έπρεπε ο συντάκτης του Spiegel να έχει πολύ νοσηρή φαντασία για να ανακαλύψει τόσες ανακρίβειες, αν οι ίδιοι οι Έλληνες αξιωματούχοι, που υποτίθεται διαπραγματεύονται για λογαριασμό μας, δεν τις διέδιδαν στον εγχώριο και ξένο τύπο.
Πόσες φορές για παράδειγμα δεν έχουμε διαβάσει για το «μεγάλο ελληνικό δημόσιο», που στα νούμερα αποδεικνύεται το 4ο μικρότερο της ευρωζώνης, όπως φαίνεται από στοιχεία που δημοσιεύει η έκθεση McKinsey στην σελίδα 20 ; Διαδίδοντας τον μύθο του μεγέθους, αποκρύπτουμε τις ευθύνες για το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο είναι μακράν το αναποτελεσματικότερο στην Ευρώπη!
 Οι Έλληνες αξιωματούχοι  όχι μόνο δεν υπερασπίστηκαν την χώρα μας, αλλά εντελώς προδοτικά πρωτοστάτησαν στην διεθνή της δυσφήμηση.
Ποτέ δεν θα ισχυριστώ ότι την προ μνημονίου εποχή η Ελλάδα ήταν μία υγιής οικονομία και κοινωνία. Το αντίθετο μάλιστα! Πολύ πριν την είσοδο μας στην ευρωζώνη, το πράσινο κίνημα είχε προειδοποιήσει, ότι μία πελατοκεντρική κοινωνία με ερημωμένα τα δύο τρίτα της χώρας, που στηριζότανε σε καταπατήσεις και διαπλοκές έχει ημερομηνία λήξεως.
Έχει όμως τεράστια διαφορά να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας, ότι η Ελλάδα οδηγείται στην χρεοκοπία από ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, από το να παραπληροφορούνται ότι είμαστε μία κοινωνία τεμπέληδων και μπαταχτσήδων!
Η στρεβλή εικόνα, που διέδιδαν οι Έλληνες αξιωματούχοι είχε δύο σκοπούς:
  1. Να διαχύσουν τις μακρόχρονες πολιτικές τους ευθύνες. Μέχρι πρόσφατα η εικόνα του ΓΑΠ στην Ευρώπη ήταν η εικόνα ενός πολιτικού που συγκρούεται με κατεστημένες παθογένειες, και όχι του πολιτικού που αποτελεί ζωτικό κομμάτι της κατεστημένης παθογένειας.
  2. Να πληρώσουν τα σπασμένα οι πολίτες στο σύνολο τους, και όχι οι καταπατητές ή οι φοροκλέφτες. Να μην γίνουν αξιοκρατικές μετατάξεις,  ώστε να αρχίσουν να δικαιούνται το ψωμί που τρώνε τα «δικά μας παιδιά» που μισθοδοτούνται χωρίς να προσφέρουν τίποτα, , αλλά οριζόντιες περικοπές ακόμα και έμπειρων υπαλλήλων που είχαν την ατυχία να δικαιούνται σε 2-3 χρόνια συνταξιοδότηση.
Αυτοί λοιπόν ανερυθρίαστα είναι οι ηθικοί αυτουργοί του διασυρμού της χώρας. Και επειδή η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογία, αυτοί είναι οι αυτουργοί της απαξίωσης της χώρας με αποτέλεσμα να θεωρείται τόπος χωρίς επενδυτικό ενδιαφέρον και προοπτικές.
Αν τελικά η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι κύριοι αυτοί ενέχονται σε εσχάτη προδοσία! Και ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που οι ανόητες συνταγές τους απειλούν την ευρωζώνη, ας κατανοήσουν, ότι δεν υπάρχει καμία ρήτρα εξόδου χώρας από το ευρώ, αλλά ευτυχώς υπάρχουν ρήτρες απόλυσής τους, γιατί είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από τον πιο άχρηστο Έλληνα δημόσιο υπάλληλο.

1 σχόλιο:

  1. Γιάννη πολύ καλή τεκμηριωμένη και λεπτομερής η αναλυσή σου και συμφωνώ απόλυτα.

    Θα ήθελα μόνο να προσθέσω κάτι που δεν ειπώθηκε καθόλου ως αντιεπιχείρημα απέναντι στις πολιτικές των διεθνών τοκογλύφων που ονομάζονται αγορές και έχουν θεσμικούς εκπροσώπους το ΔΝΤ τον ΟΑΣΑ την ΕΕ και φυσικά και τους αντιπροσώπους τους και άλλα όργανα.

    Όταν Καταθέτουν προγράμματα τύπου Μνημονίου σε κάποια χώρα, το ελάχιστο που θα τους ενδιέφερε θα ήταν η συνταγή "ανασυγκρότησης" μιας προβληματικής χώρας.

    Οπότε τα ψευτοεπιχειρήματα που ακούγονται ότι ήταν λάθος η συνταγή , το φάρμακο κλπ είναι άνευ ουσίας, γιατί το πραγματικό ενδιαφέρον είναι οι πιστωτές, δηλ οι αγορές να πάρουν πίσω τα λεφτά τους με αναχρηματοδότηση του νέου χρέους με πιο επαχθείς όρους για τους ευνόητους οικον.λόγους και για λόγους εκδίκησης και παραδειγματισμού που δεν πήραν τα λεφτά τους στην ώρα τους.

    Αυτά που αναφέρω δεν χρήζουν άλλης αιτιολόγησης γιατί η ιστορία μας διδάσκει πως συμπεριφέρονται όταν δεν παίρνουν τα λεφτά τους στην ώρα τους οι διεθνείς εξουσιαστές.

    Θυμίζω μόνο τη συμπεριφορά της Αγγλίας προς την Κίνα στον "Πόλεμο του Οπίου" το 1839 και την κατάληψη των τελωνείων και τον βομβαρδισμό του Πειραιά για τα πρώτα δάνεια του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους (Τζώρτζ Φίλνευ ,εκδόσεις βουλής).

    Οπότε τι να μας πούνε οι σύγχρονοι παγκόσμιοι τοκογλύφοι με τους τοπικούς αντιπροσώπους τους.

    Αυτό που μένει να καταλάβουμε εμείς είναι οτι δεν παίρνουν από λόγια αλλά στους εκβιασμούς τους απαντάμε με πιο σκληρούς εκβιασμούς , αν έχουμε αυτή τη δυνατότητα και σήμερα νομίζω οτι μπορούμε να τους παίξουμε έτσι.

    Οφθαλμό αντί οφθαλμού στα Ίσια.

    Τα περι ισότιμων εταίρων, είμαστε μια ευρωπαική οικογένεια καί άλλα συναισθηματικά εδώ δεν έχουν θέση.

    Ή θα είμαστε μια Ευρώπη των Λαών ή θα έιμαστε μια παροικία της Ιερουσαλήμ και εμείς και άλλες χώρες καθώς και μεγάλες κοινωνικές ομάδες άλλων μεγάλων χωρών.

    Εμείς τα είπαμε ή εμεις τα λέμε δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο παρά μόνο από άποψη ενημέρωσης άλλων συν-ευρωπαίων που δεν κατέχουν τι παίζει εδώ ή κάπου αλλού στην ευρώπη ή στον κόσμο.

    Οι μονοκόματοι Γερμανοί λένε μια σοφή κουβέντα
    " Αν θες να πεις κάτι , τότε κάντο " και αυτό ισχύει.
    Εκβιαστές αυτοί, πιο σκληροί εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή