Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

ΟΙΚΟ ΑΘΗΝΑ Η Οικολογία παρούσα στην Αθήνα




Ο κύβος ερρίφθη. Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε μία ευρεία συνέλευση με παρόντες, όχι μόνο Οικολόγους, αλλά και επαγγελματίες, μετανάστες και εκπροσώπους κινημάτων της πόλης, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στις δημοτικές εκλογές του δήμου Αθηναίων με την Εναλλακτική Παρέμβαση Πολιτών "ΟΙΚΟ ΑΘΗΝΑ".

Μειδιώ όταν διαβάζω για «αντάρτικο ψηφοδέλτιο, ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ». Αυτές οι μικροκομματικές προσεγγίσεις αποδεικνύουν το γιατί έχει γίνει αβίωτη η πόλη μας. Σε δεκάδες δήμους και περιφέρειες της Ελλάδας, οι Οικολόγοι είτε έχουμε αυτόνομη παρουσία είτε συνεργαζόμαστε, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Κανείς δεν σχολίασε την αυτόνομη παρουσία μας στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ή τη συνεργασία μας στον Δήμο Κοζάνης, ή τον δήμο Γλυφάδας.

Ωστόσο, η επιλογή μας στον δήμο Αθηναίων αποκτά μία προβολή στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό: Για ορισμένους «αφού οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν συνεργάζονται στον δήμο Αθηναίων, άρα …τα σπάσανε με τον ΣΥΡΙΖΑ». Όσοι αναπαράγουν αυτές τις λογικές, απλά εκτίθενται: για αυτούς, δεν υπάρχει η Αθήνα και οι ανάγκες της και οι εκλογές γίνονται για να καταγραφούν κομματικοί συσχετισμοί!

Μα ακριβώς αυτή η στρεβλή λογική έκανε την Αθήνα αβίωτη πόλη, αφού οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν την επιλογή υποψηφίων και πολιτικών με βάση τις ανάγκες της πόλης, αλλά με βάση κομματικές σκοπιμότητες.


Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι η συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε στόχο να αποτραπεί η κατάρρευση της χώρας και η έξοδος από το ευρώ, να παταχθεί η διαπλοκή, η διαφθορά και ο παρασιτισμός και να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ουδέποτε συμφωνήσαμε να συγχωνευτεί η Οικολογία με την Αριστερά και ουδέποτε συζητήσαμε για δεσμευτικά κοινή στάση στην αυτοδιοίκηση!

Τα ερωτήματα λοιπόν είναι τα εξής: Είναι αναγκαίες οι οικολογικές προτάσεις στον δήμο Αθηναίων; Εκφράστηκαν αυτές οι προτάσεις από τις υφιστάμενες παρατάξεις;

Οι απαντήσεις είναι καταλυτικές! Πώς ανέχονται οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι:
  • Σε συνολικό προϋπολογισμό περίπου 800 εκ. €, τα περισσότερα από 130εκ. € ζημία του Δήμου από τη σχεδόν μηδενική ανακύκλωση;
  • τη συνεχιζόμενη ομηρία από το ΙΧ, που καθιστά απρόσιτο το κέντρο;
  • την γκετοποίηση περιοχών από ευάλωτες ομάδες, όπως οι τοξικομανείς.
  • την εγκατάλειψη της μεταποίησης; 2 μέχρι 3€ κοστίζει η επιδιόρθωση ενός φερμουάρ, αλλά οι περισσότεροι πετάμε ένα ρούχο ή μία τσάντα, αγνοώντας τους τεχνίτες του ιστορικού κέντρου.
  • την αλλοίωση των χρήσεων γης από μισθώσεις τύπου Airbnb;
  • το θάνατο του εμποράκου από την άκριτη ίδρυση Malls;
  • την έλλειψη πρασίνου;
  • την έλλειψη στοχευμένων αναπλάσεων που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής και την αξία των ακινήτων;
  • τη μηδενική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα δημοτικά κτίρια, τα σχολεία, τα αθλητικά κέντρα, τις ταράτσες;
  • την άθλια αντιμετώπιση του υπαίθριου εμπορίου, που ενώ στις άλλες πρωτεύουσες είναι πόλος έλξης και βοηθά τα εμπορικά καταστήματα, στην Αθήνα αναπτύσσεται άναρχα προκαλώντας ζημία;
Τα ερωτήματα είναι ατελείωτα και η απάντηση απλή: Οι πολίτες, οι έμποροι, οι μεταποιητές ήταν και παραμένουν ξεχασμένοι. Οι δημοτικές αρχές εκλέγονταν για να ικανοποιηθούν οι στόχοι καταγραφής δύναμης των μεγάλων κομμάτων.

Οι οικολογικές προτάσεις δεν είναι ουτοπικές! Εφαρμόζονται σε δεκάδες μεγαλουπόλεις, με σημαντικά οικονομικά οφέλη και βελτίωση της ζωής στην πόλη.

Οι Οικολόγοι δεν επιδιώκουμε να γίνουμε φωνή κανενός! 


Σημαία της ΟΙΚΟ ΑΘΗΝΑ: Να αποκτήσουν όλες οι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες τη δική τους φωνή! Αυτοί ζουν τα προβλήματα, αυτοί ξέρουν και τις λύσεις!

Με εργαλείο την απλή αναλογική, που ενθαρρύνει τις συνεργασίες, ας βάλουμε στην άκρη τις κομματικές καταγραφές  και ας συζητήσουμε επιτέλους για την Αθήνα μας.

2 σχόλια:

  1. Αν το Καστελόριζο απομονωθεί από τα νησιά του Αιγαίου, θα εμφανίζεται σαν μικρή συστάδα νησιών, αντιμέτωπων με την τεράστια τουρκική ακτογραμμή.

    Η Τουρκία θα ζητήσει να μην του αποδοθούν θαλάσσιες εκτάσεις, με βάση τη μέση γραμμή, αλλά μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη.

    Όχι υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

    Η αιγιαλίτιδα ζώνη θα είναι 12 μίλια, διότι τόση έχει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, επειδή εκεί ανήκει το Καστελόριζο.

    Αυτό όμως θα καταστρέψει την προσπάθεια της Ελλάδας για όμορη ΑΟΖ με την Κύπρο. Θα μειώσει την ελληνική ΑΟΖ.

    Γι’ αυτόν το λόγο η Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει το Καστελόριζο σε ενιαία ρύθμιση για την ΑΟΖ.

    Γι’ αυτούς τους λόγους είναι λάθος η δήλωση του κ. Τσιρώνη. Όχι επί της γεωγραφίας, αλλά επί της στρατηγικής”.

    Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης

    Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έστω και καθυστερημένα η προκλητική στάση της Τουρκίας με δικαιώνει και καταρρίπτει στο σύνολο τους τα επιχειρήματα του καλού φίλου Ι. Μιχελογιαννάκη. Κάποιοι φαντάζονταν ότι εάν βαφτίσουμε το Λύκειο Πέλαγος (στο οποίο βρίσκεται το Καστελόριζο "Αιγαίο", θα το προστατεύσουμε από την τουρκική αδηφαγία, λες και ο,τι βρίσκεται στο Αιγαίο το σέβονται οι Τούρκοι. Τώρα λοιπόν που η "Γαλάζια Πατρίδα" του Ερντογάν φτάνει μέχρι τη Λιβύη και οι Τούρκοι δεν αμφισβητούν τα δικαιώματα μόνο του Καστελόριζου, αλλά και της Ρόδου, της Καρπάθου ή της Κρήτης, γίνονται ξεκάθαρες οι αυταπάτες. Όσο για το εάν ένα απομονωμένο νησί έχει ή δεν έχει απόλυτα δικαιώματα σε ΑΟΖ, είναι κρυστάλλινη η απόφαση της διεθνούς διαιτησίας για τα γαλλικά νησάκια Miquelon και St Pierre που βρίσκονται σε καναδικό κόλπο 16 μίλια μακριά από τις καναδικές ακτές και 2.500 μίλια μακριά από την Γαλλία. Η διαιτησία δικαίωσε την Γαλλία και έδωσε μία τεράστια ΑΟΖ στην Γαλλία γύρω και νότια από τα νησιά. https://en.wikipedia.org/wiki/Canada%E2%80%93France_Maritime_Boundary_Case

    ΑπάντησηΔιαγραφή