Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Ομιλία του Γιάννη Τσιρώνη, Βουλευτή και τέως Αν. ΥΠΑΑΤ, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα  «Αστικό Περιβάλλον στις νέες συνθήκες και στις νέες προκλήσεις»,  στις 28/3/2019


«Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι η κλιματική αλλαγή θα κοστίσει πάρα πολύ ακριβά στη χώρα και γι' αυτό είμαστε αντίθετοι στις εξορύξεις»

   
Κατά την ομιλία του στην Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος με θέμα «Αστικό Περιβάλλον στις νέες συνθήκες και στις νέες προκλήσεις», ο Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε: «Όλοι διαπιστώνουν την ανάγκη να αυξηθεί το πράσινο στην Αθήνα, αλλά ο Δήμος Αθηναίων άφησε στα συρτάρια τις προτάσεις της ΠΕΕΓΕΠ, έστω για πρασίνισμα των αυλών των σχολείων. Αν ο Δήμος εξοικονομήσει τα χρήματα που κατασπαταλώνται, επειδή είναι ουραγός στην ανακύκλωση, θα έχει επαρκείς πόρους για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις που θα αυξήσουν το πράσινο και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής». 
 rawpixel.com / Freepik

Αναλυτικά όλη η ομιλία του Γιάννη Τσιρώνη:

«Θα πω κι εγώ με τη σειρά μου ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα βαθύτατο πολιτικό πρόβλημα και όχι τεχνοκρατικό. Και να θυμίσω, βλέπω μπροστά μου τον συνάδελφο μου τον Γιώργο τον Δημαρά, ότι εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι στις εξορύξεις για λόγους αρχής, είμαστε ενάντια στο εξορυκτισμό, ενώ όλα τα άλλα κόμματα είναι αντίθετα για το αν θα γίνουν από ιδιωτικές εταιρείες, πως θα είναι  σύμβαση κ.τ.λ..

Όσο θα συζητάμε για κλιματική αλλαγή να μιλάμε για τα 700 δισ. που θα πληρώσει η χώρα μας μέχρι το 2100 για την κλιματική αλλαγή, να επισημαίνεται γενικώς και αορίστως ότι  έχουμε πυρκαγιές, πλημμύρες και διάφορα άλλα, αλλά τα ξεχνάμε όταν γίνεται το φαινόμενο, εκεί πάμε στην καταγγελία, αλλά από την άλλη μεριά δεν κάνουμε και τίποτα για αυτήν. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι η κλιματική αλλαγή θα κοστίσει πάρα πολύ ακριβά στη χώρα και γι' αυτό είμαστε αντίθετοι στις εξορύξεις.

Από εδώ και πέρα να πω μερικά πράγματα. Τα κλιματιστικά, για παράδειγμα, ανεβάζουν τη θερμοκρασία μέσα σε φωταγωγούς πάνω από 4 βαθμούς. Ειδικά όταν έχει άπνοια στην πόλη τα κλιματιστικά ανεβάζουν θερμοκρασία, δεν μειώνουν θερμοκρασία, «φτύνουν» αυτήν την ενέργεια έξω. Με άπνοια μπορεί να ανεβάσουν δύο και τρεις βαθμούς τη θερμοκρασία της πόλης. Μόνο και μόνο η ενέργεια αυτή που δαπανάται στη Δ.Ε.Η..

Ακούσαμε για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και εδώ πέρα κάποιες παρατηρήσεις για τον δήμο. 300 εκατ. το κόστος για τις απαλλοτριώσεις, αν άκουσα καλά. 300 εκατ., δεν είναι μεγάλο ποσό για ένα δήμο σε ένα ορίζοντα πενταετίας ή εξαετίας. Να θυμίσω ότι μόνο για τα απορρίμματα για την λαθεμένη διαχείριση απορριμμάτων, έχουμε για entry fee και για απώλεια υλικών, πάνω από 130 εκατ. ζυγίζουν τα απορρίμματα του δήμου Αθηναίων. Χαμένα λεφτά τον χρόνο στον δήμο Αθηναίων, επειδή δε εννοούμε να κάνουμε το αυτονόητο, διαλογή στην πηγή.

Να μιλήσω, για παράδειγμα, ακούστηκε για τα 10 -15 χρόνια, είναι πολύ φυσιολογικό τέτοιες μισθώσεις να γίνουν πολύ μακροχρόνια. Δεν μπορεί να ζητάει ο ιδιώτης τέσσερα και πέντε χρόνια απόσβεση. Που ακούστηκε ανάπλαση κτιριακή με τέσσερα και πέντε χρόνια απόσβεση; Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Προφανώς και σωστά η Ε.Ε. λέει 12 -15 χρόνια.

Αλλά εδώ θα πρότεινα να δώσει ο δήμος τον ΕΝΦΙΑ σ' αυτούς τους ανθρώπους. Θα παρακαλούσαν οι περισσότεροι σε εγκαταλελειμμένα κτίρια να δώσει μόνο τον ΕΝΦΙΑ και όσο πάει η μίσθωση. Υπάρχουν εργαλεία λοιπόν.

Να αναφέρω ότι πρόσφατα είχαμε εδώ πάλι στην Επιτροπή την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου και παραπονούνται ότι ο δήμος Αθηναίων έχει πετάξει στα αζήτητα τις προτάσεις τους. Στα σχολεία που κατατέθηκε, με μηδενικό κόστος, και στον περιβάλλοντα χώρο, σε ζώνες πρασίνου στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, στους μεγάλους δρόμους της Αθήνας και επιτέλους να περιορίσουμε τη χρήση του Ι.Χ..

Αναφέρθηκε ότι είναι πάρα πολύ χρονοβόρο να διαπλατύνουν τα πεζοδρόμια. Είναι χρονοβόρο να εφαρμόσω το νόμο; Πολλά πεζοδρόμια στο Δήμο Αθηναίων έχουν παράνομο πλάτος για χάρη του Ι.Χ., διαπλατύνετε αυτά και πηγαίντε τα στο ελάχιστο πλάτος που επιβάλλει ο νόμος. Δεν μπορεί να παρανομεί ο Δήμος και να λέει ότι είναι δύσκολο να εφαρμόσει το νόμο, πάρτε επιτέλους χώρο από τα αυτοκίνητα. Τι έχει κάνει ο Δήμος για τα αστικά logistics, για να μην κατεβαίνουν τα φορτηγά στην πόλη ανεξέλεγκτα για δέκα τελάρα; Επιτέλους, να κάνουμε αυτό που κάνουν όλες οι άλλες πόλεις, αυτά δεν είναι μαγικά πράγματα.

Έχει αξιοποιηθεί, για να μειώσουμε την κατανάλωση και τη δαπάνη, η γεωθερμία στα σχολεία και κολυμβητήρια; Πόσα σχολεία και κολυμβητήρια του Δήμου Αθηναίων έχουν διερευνήσει με μια μικρή γεώτρηση να έχουμε γεωθερμία για να μειώσουμε πάρα πολύ σημαντικά την κατανάλωση πετρελαίου και άρα όλες αυτές τις νησίδες.

Είναι πάρα πολλά αυτά, που μπορούν να γίνουν, πρακτικά, και δυστυχώς, ενώ είμαστε οικολόγοι όλοι στα γενικόλογα, όταν πάμε στο ειδικό τα ξεχνάμε όλα αυτά για χάρη του αυτοκινήτου, για χάρη μιας ανεξέλεγκτης ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δεν σχεδιάζουμε σωστά. Η ειρωνεία είναι, ότι μεγάλες, καπιταλιστικότατες μεγαλουπόλεις στην Ευρώπη τα κάνουν αυτά τα πράγματα. Όλα αυτά που είπα είναι πράγματα που γίνονται από δήμους και από πολιτείες στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου