Τρίτη 7 Μαΐου 2019

ΤΟ ΦΑΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ




Η αναβίωση των φασιστικών μορφωμάτων στην Ευρώπη έχει πολλές προσεγγίσεις. Από την υποτίμηση τους, σαν μία ακραία, περιθωριακή εκδήλωση θυμού, μέχρι την παλαιοκομμουνιστική άποψη ότι οι φασίστες είναι τα κακά σκυλιά του καπιταλισμού.

Τα φασιστικά κινήματα έχουν ήδη κυβερνήσει και αιματοκυλήσει την Ευρώπη. Αν θεωρούμε τον ναζισμό χαρακτηριστικό του γερμανικού έθνους, αυτή η προσέγγιση είναι τόσο ρατσιστική, όσο οι ναζιστές θεωρούν ως υπέρτατο εχθρό το εβραϊκό έθνος. Είναι και ανιστόρητη γιατί τα ναζιστικά μορφώματα κυριάρχησαν στον μεσοπόλεμο σε όλη την κεντρική Ευρώπη, αλλά και στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα με τη δικτατορία του Μεταξά. Ακόμα και στην δημοκρατική Γαλλία η απήχηση τους ήταν τεράστια και επηρέασε και την έκβαση του πολέμου.

Δύο κυρίως αιτίες εξέθρεψαν τον ναζισμό:

1. Η αποτυχία αντιμετώπισης των εθνικών μειονοτήτων που δημιουργήθηκαν από τη διάλυση των αυτοκρατοριών μετά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο. Πριν ήμασταν όλοι υπήκοοι. Μετά γίναμε πολίτες κρατών με εθνική ταυτότητα, οπότε αλλόθρησκοι, αλλόγλωσσοι και αλλοεθνείς έγιναν μαύρα πρόβατα.

2. Η αδυναμία κυβερνησιμότητας στα νέα κράτη. Πολυκομματικά κοινοβούλια εξέλεγαν ασταθείς κυβερνήσεις που στάθηκαν ανίκανες να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

Σήμερα οι δύο αιτίες  αναβιώνουν: Οι Βρυξέλες στάθηκαν ανίκανες να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και στη θέση των μειονοτήτων βρίσκονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Το άρθρο αυτό δεν επιχειρεί την ολοκληρωμένη εξήγηση του ναζισμού. Προέχει να αντιληφθούμε τις εφιαλτικές συνέπειες για την πόλη μας.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές οι νεοναζιστές ξεπέρασαν στην Αθήνα το 16%. Δεν υπόσχονται να κάνουν την πόλη μας καλύτερη. Δεν έχουν απαντήσεις στα αδιέξοδα. Απλά κυνηγάνε τους ξένους. Σε γειτονιές με πολλούς μετανάστες τα ποσοστά τους απογειώθηκαν. Είναι όμως η ψήφος στους αυτοαποκαλούμενους «εθνικιστές» (η λέξη Ναζί είναι συντομογραφία του Εθνικοσοσιαλιστή) λύση για την πόλη;

Ας θυμηθούμε γιατί οι μετανάστες εγκαταστάθηκαν κυρίως σε κάποιες γειτονιές, όπως στον Άγιο Παντελεήμονα: Οι γειτονιές αυτές είχαν εγκαταλειφθεί και υπήρχαν δεκάδες κενά διαμερίσματα με τόσο χαμηλή ζήτηση, που οι ιδιοκτήτες αδυνατούσαν να τα συντηρήσουν.

Γιατί όμως η παλιά μεσαία τάξη  ήδη από την δεκαετία του 70 εγκατέλειψε το κέντρο και μετοίκησε στα προάστια. Γιατί φίλος επιχειρηματίας που έμενε στην Κύπρου στην Κυψέλη, μετακόμισε στην Κηφισιά; Για να έχει περισσότερο πράσινο, και καλύτερη ποιότητα ζωής. Γιατί στα πεζοδρόμια της Κυψέλης δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει η μάνα με το καροτσάκι. Γιατί αν ανοίγαμε τα παράθυρα δεν έμπαιναν μέσα τα αρώματα από τις λεμονιές και τα γιασεμιά, αλλά τα καυσαέρια και ο θόρυβος που έσπαγε τα νεύρα. Γιατί τα παιδιά, πηγαίνοντας στο σχολείο πεζή, κινδύνευαν από τρελαμένους οδηγούς αλλά, εάν ξεπαρκάραμε, θα ψάχναμε νέα θέση για ώρες.

Δεν υποβάθμισαν την πόλη οι μετανάστες. Εμείς την εγκαταλείψαμε χαρίζοντας σχεδόν κάθε ελεύθερο χώρο στο ΙΧ. Αλλά και οργανωμένα Real Estate αφήνουν γειτονιές βρώμικες, σκοτεινές και αβίωτες για να αγοράζουν φθηνά και μετά από λίγα χρόνια να πουλάνε πανάκριβα, όπως έγινε στου Ψυρρή.

Στις αληθινές αιτίες, δεν θα δώσουν λύση οι τραμπούκοι που πουλάνε φόβο, μίσος και προστασία. Απλά τις εκμεταλλεύονται για να προωθήσουν τα εγκληματικά τους σχέδια, όπως έκαναν στον μεσοπόλεμο.

Η απάντηση είναι οι οικολογικές προτάσεις για αναπλάσεις, ελεύθερους χώρους, μείωση του ΙΧ. Όπου εφαρμόστηκαν, οι πόλεις ξαναζωντάνεψαν και η εγκληματικότητα μειώθηκε. Είναι στο χέρι μας να ξανακερδίσουμε την πόλη μας.

* Άρθρο του Γιάννη Τσιρώνη στην Κυριακάτικη KONTRA NEWS (05.05.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου