Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Η ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ




Ο κορμός της κριτικής της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφορά στην «ληστρική», όπως την αποκαλούν, φορολόγηση των πολιτών και των επαγγελματιών.
Στο άρθρο αυτό θα αποδείξω την απάτη της ΝΔ. Θα καταρρίψω το μύθευμα της αντιπολίτευσης, ότι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης μας στηρίζεται σε επαχθή φορολογία.
Θα αποδείξω ότι, όχι μόνο οι πολιτικές που ψηφίζουμε σήμερα δεν στηρίζονται στην φορολόγηση, αλλά ότι αντίθετα η κυβέρνηση μας είναι η πρώτη που στηρίζει την κοινωνική πολιτική στις στέρεες βάσεις της πραγματικής οικονομίας.

ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ[i]
Το 2010, τη χρονιά που μπήκαμε στα μνημόνια, οι φόροι που εισέπραξε το ελληνικό δημόσιο ήταν περίπου στο 22,5% του ΑΕΠ. Το κράτος πήρε από πολίτες και επιχειρήσεις περίπου 51 δις. Την ίδια χρονιά όμως, για να συντηρηθεί το πελατειακό τους σύστημα, το έλλειμμα ξεπέρασε τα 24 δις, τα οποία προφανώς καλύφθηκαν από τον εγκληματικό δανεισμό που υπονομεύει ακόμα και σήμερα το μέλλον της οικονομίας και των παιδιών μας.
Με απλά λόγια, εάν ήθελε η τότε κυβέρνηση να είναι νοικοκυρεμένη θα έπρεπε να εισπράξει 75 δις! Τα πραγματικά  βάρη που φορτώθηκε ο λαός ήταν πάνω από 33% του ΑΕΠ. Μικρή σημασία έχει, εάν οι πολίτες πλήρωσαν 51δις, αφού χρεώθηκαν με υψηλά επιτόκια άλλα 24 δις.
To ΑΕΠ σε αγοραίες τιμές
Το 2014, τη χρονιά του Success story,  το κράτος εισέπραξε σε φόρους περίπου 47 δις. Νομίζετε ότι ο λαός ανακουφίστηκε;  Δυστυχώς όχι, γιατί στο μεταξύ το ΑΕΠ είχε μειωθεί στα 179 δις και η χώρα είχε χάσει το 25% του πλούτου της. Οι φόροι που εισέπραξε η τότε κυβέρνηση ήταν πάνω από 26% του ΑΕΠ, δηλαδή η Ελλάδα ήταν ήδη πρώτη σε φορολόγηση στην Ευρώπη μαζί με την Μάλτα.
Το κακό όμως ήταν ότι, παρά την εκτίναξη της φορολογίας, η κυβέρνηση δεν πέτυχε τους στόχους της, γιατί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης τη χρονιά εκείνη ξεπέρασε τα 6 δις. Εάν τολμούσε η κυβέρνηση να εισπράξει αυτά τα 6 δις, για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, θα έπρεπε να εισπράξει φόρους 53 δις, δηλαδή περίπου 30% του ΑΕΠ. Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που δεν ολοκλήρωσαν το 2ο μνημόνιο και το έσκασαν σαν λαγοί. Αυτό το κενό έπρεπε να καλυφθεί με δημοσιονομική προσαρμογή από το 2015. Για αυτό είχαν δεσμευτεί για πλεονάσματα μεγαλύτερα του 4%.

Ας συγκρίνουμε λοιπόν τις κυβερνήσεις τους με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το 2017 εισπράχθηκαν φόροι λιγότεροι από 50 δις. Στο μεταξύ όμως και το ΑΕΠ ξεπέρασε τα 180 δις οπότε το ποσοστό είναι ελάχιστα διαφορετικό από αυτό που εισέπραξε η ΝΔ, δηλαδή 27,7% του ΑΕΠ.
Από τα 3 δις επιπλέον φορολογίας, περισσότερα από 1 δις είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα, επιστρέψαμε στους ασθενέστερους το υπερπλεόνασμα και το σπουδαιότερο: Το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, αφού πληρώθηκαν και οι δανειακές υποχρεώσεις ήταν 1,4 δις.  Δηλαδή δεν φορτώσαμε την κοινωνία με νέα υψηλότοκα δάνεια.
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ 10 ΔΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ 1. ΟΥΤΕ 10 ΔΙΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ 1 ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ.
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ:  Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 800 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, ΕΝΩ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΟΥΣ ΜΕ 3,2 ΔΙΣ

ΤΟ ΧΡΕΟΣ[ii]
Η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου παρέλαβε χρέος περίπου 305 δις και παρέδωσε  319 δις, αυξάνοντας τα βάρη της χώρας κατά 14 δις. Αυτό όμως δεν θα έβλαπτε, εάν είχε αυξήσει το ΑΕΠ ή τα αποθεματικά.
Μείωσε όμως και το ΑΕΠ, αφού από 191 δις που ήταν το 2012, μειώθηκε περίπου στα 178,7 δις.
Και το ακόμα χειρότερο: ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΑΔΕΙΑ ΤΑΜΕΙΑ! ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΕΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ!!!!!
Το έσκασαν λοιπόν γιατί είχαν διαλύσει τα πάντα.
Σήμερα το χρέος είναι περίπου 330 δις με μία απλή διαφορά:
Τα 30 δις δεν ξοδεύτηκαν και δημιουργούν έναν εξαιρετικά χαμηλότοκο κουμπαρά από τον οποίο μόλις πριν λίγες μέρες εγκρίθηκε η αποπληρωμή του πανάκριβου χρέους του ΔΝΤ. Χάρη στην ύπαρξη αυτού του κουμπαρά, τα επιτόκια των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά ακόμα και στο 3,2%.

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ[iii]
Τα έσοδα όμως του δημοσίου εξαρτώνται και από τον αριθμό των εργαζομένων, που αγοράζουν αγαθά, συνεισφέροντας στον ΦΠΑ.
Μέσες ετήσιες θέσεις πλήρους απασχόλησης
Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης το 4ο τρίμηνο του 2014 ήταν 3,185,000 και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 είναι 3,485,000. Δηλαδή, από τις περισσότερες από 1.040.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης που χάθηκαν από το 2010 μέχρι το 2014, αποκαταστάθηκαν οι 300.000. Δεν θριαμβολογούμε γιατί έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας.
Μόνο τα έσοδα των ασφαλιστικών μας ταμείων από την αύξηση της απασχόλησης ξεπερνούν το 1 δις €.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΙ
Η απάντηση είναι απλή και σκληρή:
1.      Θα πληρώνουμε για δεκαετίες τον εγκληματικό δανεισμό που προανέφερα. Παρά τη σημαντική ελάφρυνση που πετύχαμε το 2018, το χρέος που δημιούργησε το πελατειακό καθεστώς είναι δυσθεώρητο. Χωρίς αυτές τις υποχρεώσεις η φορολογία της χώρας θα έπεφτε περίπου στο 23% του ΑΕΠ.
2.      Το ληστρικό τους καθεστώς δεν αρκέστηκε στον δανεισμό: Από το 1951 υφάρπαξε όλα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Σήμερα το ασφαλιστικό ξαναχτίζεται με κόπο από την αρχή!

ΠΟΙΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΑΣ
Είναι θράσος να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη μεσαία τάξη! Είναι οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού που τη διαλύουν σε όλη την Ε.Ε., που διαλύουν την αγορά της, τα μικρά μαγαζιά, τους ανεξάρτητους μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς, φαινόμενο που στην Ελλάδα έλαβε δραματικές διαστάσεις. Είναι θράσος να μιλάνε για υπερφορολόγηση των κερδών! Ποια κέρδη; Οι επιχειρήσεις έκλειναν επειδή είχαν ζημίες!! Από το 2010 και μετά, τα έσοδα της μεγάλης πλειοψηφίας των ελεύθερων επαγγελματιών δεν έφταναν ούτε για τις ασφαλιστικές τους εισφορές!
Δείκτης Gini (οικονομικής ανισότητας) Ιστορικό ρεκόρ
ανισότητας το 2014
Και ήταν ακριβώς αυτές οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με κέρδη μικρότερα από 20.000€ που πλήρωσαν μικρότερη φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αυτοί που βρέθηκαν στο χείλος της καταστροφής!
Επίσης το 95% των αγροτών, δηλαδή οι ασθενέστεροι, είδαν τις υποχρεώσεις τους να μειώνονται!
Αυτό αποτυπώνει καθαρά ο δείκτης οικονομικής ανισότητας[iv], που μειώθηκε επί των ημερών μας. Η κοινωνία μας σήμερα είναι ακόμα σε βαθιά κρίση αλλά έγινε δικαιότερη!
Πότε ο δείκτης οικονομικής ανισότητας έκανε ιστορικό ρεκόρ στην Ελλάδα; Τις μέρες του success story  των Σαμαρά-Βενιζέλου!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Για πρώτη φορά η χώρα εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της, που φόρτωσαν στον ελληνικό λαό οι αυτουργοί των μνημονίων. Πέρυσι το καλοκαίρι καταφέραμε να τις μειώσουμε, ώστε να μπορούμε σήμερα να δίνουμε ανάσες στον ελληνικό λαό και τους επαγγελματίες.
Δείκτης  Βιομηχανικής παραγωγής
Μέσες ετήσιες τιμές
Οι "φιλοεπενδυτικές" πολιτικές έπιασαν πάτο το 2014
Εάν το καθεστώς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν είχε φορτώσει τη χώρα με το δυσθεώρητο χρέος, θα μπορούσαμε να μειώσουμε  ακόμα πιο δραστικά τα φορολογικά έσοδα. Δεν δεχόμαστε όμως να μειώσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων, διαλύοντας τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης απολύοντας χιλιάδες ανθρώπους και επιμένοντας στο 1/5.
Στη δική μας διακυβέρνηση, κάθε ελάφρυνση στηρίζεται στην αύξηση των θέσεων εργασίας, στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής πάνω από 5% ετησίως, και στην αύξηση του δείκτη μεταποίησης.
Όπως απέδειξα, τα έσοδα και οι κοινωνικές παροχές στηρίζονται στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομία και όχι σε δανεισμό που υπονομεύει το μέλλον των παιδιών μας.
Είμαστε μόλις 8 μήνες εκτός μνημονίων και ήδη η διαφορά για τους πολίτες είναι σημαντική.
Όταν οι πολίτες ενημερωθούν, για το πώς για πρώτη φορά οι θυσίες τους δεν πήγαν στα πελατάκια και στα λαμόγια, αλλά πιάνουν τόπο, θα πετάξουν τους αυτουργούς της καταστροφής στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.    




[i] Όλα τα στοιχεία των φορολογικών εσόδων προέρχονται από τα απολογιστικά στοιχεία των προϋπολογισμών του κράτους. Π.χ. στον προϋπολογισμό του 2012, που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2011, αναφέρεται ο απολογισμός για τα έσοδα του 2010
[ii] Τα στοιχεία του χρέους αναφέρονται στους προϋπολογισμούς του κράτους. Για το ΑΕΠ έχω χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ http://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SEL15/-
[iii] Τα στοιχεία προέρχονται από την χρονοσειρά 07 της ΕΛΣΑΤ «Απασχολούμενοι 15+ κατά είδος απασχόλησης (πλήρης, μερική) http://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SJO01/-
[iv] Ο δείκτης οικονομικής ανισότητας (δείκτης Gini) είναι από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ http://www.statistics.gr/documents/20181/f925863c-8396-4f7a-a9dc-d4ef77883f73

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου