Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΣΥΡΙΖΑ




Το Πράσινο Κίνημα σε όλη την Ευρώπη γνωρίζει πρωτοφανή ανάπτυξη. Στη Γερμανία είναι ήδη δεύτερο κόμμα και στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στην 1η θέση.


Οι κοινωνίες αναγνωρίζουν ότι οι πράσινες προτάσεις είναι οι μόνες που εξασφαλίζουν, όχι απλά ευημερία που κλέβει το μέλλον των παιδιών μας, αλλά ευημερία αειφορική. Οι Πράσινοι εφαρμόζουμε λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, για αρμονική συνύπαρξη με μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και για  κοινωνική συνοχή και προστασία των ασθενέστερων.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, τα πράσινα κινήματα δεν έχουν εξασφαλίσει αυτόνομη κοινοβουλευτική παρουσία. Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «ο λαός δεν έχει ωριμάσει». Αγωνίζομαι στο Οικολογικό κίνημα αδιάλειπτα τα τελευταία 37 χρόνια και συμμετείχα στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος από το 1999 μέχρι το 2010 ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, οπότε έχω ζήσει τις αδυναμίες και τα λάθη, που οδήγησαν τα κόμματα του Νότου στο εξωκοινοβούλιο. Οι Έλληνες Οικολόγοι εκπροσωπηθήκαμε στην ελληνική Βουλή αυτόνομα από το 1989 μέχρι το 1993 και στην ευρωβουλή από το 2009 μέχρι το 2014. Ο λαός, μας έδωσε ευκαιρίες.

Δεν είναι όμως η στιγμή να αποτιμήσουμε το παρελθόν. Οι πράσινες απόψεις είναι αναγκαίες και όσο οι Οικολόγοι Πράσινοι αδυνατούμε να διεκδικήσουμε το 3% που θα εξασφάλιζε την αυτόνομη είσοδο μας στην Βουλή, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε προγραμματικές συνεργασίες.

Διατυπώνεται η άποψη να αρνηθούμε συνεργασίες με κόμματα που προωθούν εξορύξεις υδρογονανθράκων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε αποδείξει ότι οι εξορύξεις δεν καταστρέφουν απλά το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία. Επανειλημμένα έχω δημοσιεύσει άρθρα που τεκμηριώνουν αυτή την πραγματικότητα: http://yannistsironis.blogspot.com/2018/09/blog-post_27.html

Ωστόσο δεν μπορεί αυτό το ζήτημα να αποτελεί κριτήριο συνεργασίας. Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι αποδεκτές από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην των Οικολόγων Πράσινων. Ακόμα και εκείνα που καταψήφισαν τις συμβάσεις, όπως το ΚΚΕ, απλά επιδιώκουν οι εξορύξεις να γίνουν από το Κράτος.  Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν σταμάτησε τις συμβάσεις αλλά έκανε την φωνή μας πιο δυνατή στην κοινωνία, ώστε να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια. Θα είχαμε πετύχει πολύ λιγότερα διατηρώντας την καθαρότητα μας στο εξωκοινοβούλιο.

Στον αντίποδα αυτής της διαφωνίας, η συνεργασία εξασφάλισε νίκες που θα ήταν αδύνατες χωρίς αυτή: Χάρη στη συμμετοχή μας έχουμε δασικούς χάρτες και έχουμε εξασφαλίσει την ανάπτυξη της ανακύκλωσης, τη συνολική προστασία των περιοχών Natura και νόμους για τις ενεργειακές κοινότητες και για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία.

Δεν είναι όμως μόνο το περιβάλλον: Χάρη στην κυβέρνηση μας, η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ αντιμετωπίζεται από την πολιτεία με σεβασμό και ισονομία. Η προσφυγιά βίωσε ανθρωπιά και όχι συρματοπλέγματα, όπως αυτά που ορθώνουν οι ομοϊδεάτες του κυρίου Μητσοτάκη.

Επιπλέον, 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι απέκτησαν δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία, που ενώ χάρισαν τα χρέη στους ανασφάλιστους, την ίδια στιγμή με πάταξη της διαφθοράς κατάφεραν να έχουν πάνω από 200 εκ. πλεόνασμα εκεί που είχαν πάνω από 700 εκ. έλλειμμα.


Μία αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές δεν θα οδηγούσε απλά το οικολογικό κίνημα εκτός Βουλής. Λόγω του άδικου εκλογικού νόμου, οι εξωκοινοβουλευτικές ψήφοι χαρίζονται στα μεγάλα κόμματα. Δηλαδή θα βάζαμε σε ίση μοίρα την κυβέρνηση Τσίπρα που παραδίδει στην κρίση του ελληνικού λαού μια κοινωνία και μια οικονομία καλύτερη από αυτή που παρέλαβε, με τα κόμματα που χρεοκόπησαν τη χώρα και επιμένουν στις ίδιες πολιτικές.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν δεχόμαστε αυτή την κρίσιμη στιγμή να συνεισφέρουμε σε αυτό το πισωγύρισμα.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα KontraNews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου